x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Cu văcuţa la duş suedez

Cu văcuţa la duş suedez

de Sînziana Stancu    |    22 Iul 2010   •   00:00
Cu văcuţa la duş suedez

Cine a zis că animalele nu au nevoie de relaxare ca şi oamenii? Sau că reclama de la tv cu "văcuţele fericite" e 100% comercială? Ei bine, fermierii suedezi au reuşit să demonstreze că un mic "bonus" în materie de igienă şi relaxare corporală după o zi întreagă de muncă (a se citi "păscut"), materializat într-un periaj corporal umed, le face pe văcuţe atât de fericite încât producţia lor de lăptic a crescut cu vreo 3,5%.



"Duşul suedez" pentru văcuţe funcţionează aşa: când văcuţele intră în staul, deasupra culoarului pe care merg sunt instalate perii rotunde mari şi un dispozitiv care le umezeşte. Peria electrică începe să se rotească la contactul cu corpul animalului, la o viteză calculată astfel încât să-i creeze animalului plăcere şi confort fizic. Văcuţele s-au arătat foarte încântate de periaj, iar fermierii au împuşcat mai mulţi iepuri deodată cu dispozitivul creat şi produs de fabricantul DeLaval: animalele lor sunt mai curate şi mai sănătoase, mai calme şi echilibrate şi dau mai mult lapte.

Cercetătorii care au studiat efectele periajului au constatat că masajul fin pe care îl produc periile pe corpul văcuţelor le îmbunătăţeşte acestora circulaţia sangvină, le menţine starea de sănătate asigurându-le o igienă mai bună şi le fereşte mai ales de mastită, o afecţiune a glandelor mamare, din cauza căreia dau lapte de proastă calitate şi puţin.
Compania producătoare a avut un succes nebun pe piaţa autohtonă, unde a vândut până acum 30.000 de "spălătorii" de vaci, iar în prezent a început exportul în Marea Britanie, care s-a arătat foarte interesată de produsul suedez.


×
Subiecte în articol: special magazin observator