x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Cubul Rubik se poate aranja în 20 de mişcări

Cubul Rubik se poate aranja în 20 de mişcări

13 Aug 2010   •   00:00

O echipă internaţională de cercetători a rezolvat toate combinaţiile cubului Rubik, arătând că acestea se pot obţine în 20 de mişcări, potrivit rezultatelor publicate online şi preluate de publicaţia franceză Le Point.



Publicarea rezultatelor, notează Agerpres, pune capăt unei activităţi de 30 de ani, în care s-a căutat cel mai mic număr de mişcări pentru rezolvarea problemei geometrice tridimensionale a cubului alcătuit din 26 de cubuleţe, inventat în 1974 de maghiarul Erno Rubik.

"Întreg puzzle-ul cubului poate fi rezolvat în  20 de mişcări", afirmă matematicienii care au realizat miliarde de combinaţii pe celebrul cub. Matematicianul american Morwen Thistlethwaite de la Universitatea din Tennessee (sud) a fost primul care a abordat această problemă matematică, ajungând în 1981 la concluzia că sunt suficiente 52 de mişcări. Cu 11 ani mai târziu, colegul său olandez Hans Kloosterman a îmbunătăţit rezultatul, demonstrând că numărul minim este 42, iar americanii Tomas Rokicki şi John Welborn au ajuns chiar la 22. Pentru a descoperi toate combinaţiile posibile ale cubului Rubik, cercetătorii le-au organizat în 2,2 miliarde de grupe, fiecare având 20 de miliarde de combinaţii. Morley Davidson, matematician la Universitatea Kent din Ohio (nord), spune că ar fi fost imposibilă calcularea tuturor combinaţiilor din toate grupele. Pentru a depăşi acest obstacol, le-au redus, recurgând la simetrie, pentru a găsi combinaţii similare. Cercetătorii au redus astfel numărul la 56 de milioane de grupe cu 20 de miliarde de combinaţii.

Olandezul Erik Akkersdijk este în prezent cel care a aranjat cel mai repede cubul Rubik, în 7,08 secunde.

×
Subiecte în articol: lumea