Daca vreti sa aflati cea mai ramas cu adevarat din "marea dragoste' de la inceputul casniciei, exista cateva intrebari la care nu aveti decat sa raspundeti sincer ,in sinea voastra, indiferent daca sunteti barbat sau femeie. Astfel puteti sa va faceti o idee clara daca mai exista sentimente sau casnicia a devenit obisnuinta, rutina sau teama de nu fi singur.
Prima dintre aceste intrebari este daca va place sa va petreceti timpul cu partenerul la fel de mult ca la inceputurile casniciei. Daca, de pilda, dupa orele de program simtiti nevoia de a va da intalnire cu "jumatatea' si a va petrece timpul in oras, acasa, prin magazine sau sali de spectacole, sunt semne bune. Daca va ganditi la tot felul de pretexte pentru a ajunge cat mai tarziu acasa si a da ochii cu EL sau cu EA, preferand sa stati mai mult in compania prietenilor sau a colegilor de birou, sentimentele sunt in cadere libera. Atentie, o chestiune esentiala intr-un cuplu este aceea de a nu confunda sentimentele de dragoste cu nevoia de siguranta.
Un alt indiciu al "starii' sentimentelor de dragoste este dorinta sincera, nu simulata, de a-i face partenerului o surpriza sau o placere. Daca va place sa ii organizati aniversarea sau onomastica, daca va place sa il asteptati uneori cu o cina din care sa nu lipseasca meniul sau preferat si nici atmosfera romantica, evident cu lumanari si chiar cu un cadou-surpriza, dragostea exista inca si nu uitati ca se intretine foarte bine cu mici gesturi tandre si atentii. Cand nu va mai iubiti "jumatatea', toate aceste "puneri in scena', oricat de "sclipitoare' ar fi, arata ca nu au "suflet'.
Pentru o relatie durabila si plina de afectiune, comunicarea este un alt aspect esential. Este idispensabila intr-un cuplu. Foarte important este sa va destainuiti in fata partenerului, sa simtiti nevoia sa faceti acest lucru si chiar daca intervin dispute - cu atat mai bine, pentru ca acestea par sa faca lucrurile sa avanseze. Tacerea in schimb, este semn rau pentru relatia de cuplu. Si dorinta de a face dragoste cu partenerul este un indiciu important al afectiunii partenerilor. Dorinta adevarata, nu "necesitatea' de a face sex, pentru ca viata sexuala si calitatea ei au o importanta capitala in relatia de cuplu. Sunt scuzabile insa unele "depresii' de libido, care survin in anumite situatii sau perioade.
Un alt semn de sentimente adevarate este dorinta partenerilor de a face cat mai multe planuri, proiecte impreuna. Sunt semne bune pentru relatia de cuplu daca ambii parteneri privesc in aceeasi directie si se sustin reciproc, chiar si atunci cand au de rezolvat lucruri diferite, dar care, pana la urma, le folosesc amandurora. Pentru ca intr-o relatie bazata pe sentimente de dragoste, ce foloseste unuia, e bun si pentru celalalt. De asemenea, daca sunteti mandru de partener, automat acest sentiment va pune in valoare pe amandoi. Dar daca instrainarea si egoismul va dau tarcoale si simtiti nevoia sa "straluciti' de unul singur, relatia e precum caruta fara cal. Acest sentiment se testeaza cel mai bine printr-o separare sau distantare temporara, care functioneaza adesea ca un electrosoc, adica fie "va trezeste' sentimentele, fie "le raceste' pentru totdeauna sau, oricum, pentru o lunga perioada dupa care nu mai pot fi ca la inceput.
Daca la toate aceste intrebari sau la multe din ele raspundeti cu "NU', atunci e clar ca relatia nu merge si nu are prea multe sanse sa dureze. In schimb, daca majoritatea raspunsurile este "DA', relatia de cuplu este sanatoasa si frumoasa, iar viata in cuplu merita traita.
Banii chiar nu aduc fericirea
Controversata problema a importantei banilor in relatia de cuplu a fost rezolvata stiintific. Un recent studiu american publicat in "The Journal of Couple and Relationship Therapy' demonstreaza stiintific faptul ca banii nu pot cumpara orice pe lumea aceasta si in nici un caz fericirea si trainicia unei casnicii. Studiul a demonstrat ca acele cupluri pentru care banii nu reprezinta un scop in sine sunt mai fericite in dragoste, se bucura de armonie si chiar de o mai buna sanatate, ele fiind mai putin stresate decat cuplurile extrem de materialiste, care fac din bani un adevarat cult. Pe de alta parte, si veniturile precare dauneaza relatiei de cuplu. Partenerii sunt astfel impiedicati sa-si realizeze chiar si cele mai mici si firesti planuri si dorinte, iar unii chiar ajung sa aiba si grija zilei de maine. Iar daca un cuplu are si copii de intretinut, armonia si fericirea devin dorinte foarte greu sau chiar imposibil de indeplinit. Din toate acestea reiese ca adevarul este undeva, la mijloc, si se poate trage concluzia ca nu trebuie sa duci dorul banilor, nici sa ai grija lor, ci doar sa le simti prezenta.