Ce căuta turcu-n Bulgaria, se-ntreba veşnicul nostru contemporan, Nenea Iancu. Păi, exact cam ce caută şi amicul Kingsley Nwabia, nigerian şi incă pictor pe deasupra, in Romănia! Dar, toate la timpul lorâ¦
Ce căuta turcu-n Bulgaria, se-ntreba veşnicul nostru contemporan, Nenea Iancu. Păi, exact cam ce caută şi amicul Kingsley Nwabia, nigerian şi incă pictor pe deasupra, in Romănia! Dar, toate la timpul lorâ¦
Culorile Africii. Pictorul Kingsley Nwabia are 29 de ani, este din Nigeria şi se defineşte ca fiind un romantic fără speranţă. Trăind, ca străin, in Romănia a fost poate cea mai stranie experienţă a vieţii lui de pănă acum, diferenţele culturale şi atitudinea generală vizavi de viaţă a celor de aici părăndu-i-se interesant de observat. Kingsley Nwabia a venit in Romănia acum un an şi jumătate, iar aceste luni i-au modelat viaţa şi caracterul mai mult decăt ar fi crezut că este vreodată posibil, pănă la punctul la care abia dacă se mai recunoaşte pe sine insuşi. "Am venit in Romănia in 2005 ca intern şi instructor pentru International Exchange Organization (AIESEC). Motivul iniţial al venirii mele in Romănia a fost acela de a găsi noi inspiraţii pentru picturile mele şi de a cunoaşte, a simţi această ţară şi de a vedea ce efect are asupra viitoarelor mele lucrări.
Â
Poveste nigeriană, soluţii romăneşti. Nu-i poveste lungă şi nici incurcată, iar dacă-n timpul ăsta musai să ne mai şi facem de lucru intr-u onoarea papilelor noastre gustative, cu-atăt mai bine! Kingsley e de-aceeaşi părere. Cum culoarea pielii inseamnă mai puţin de 1% din materialul nostru genetic, nici nu mă miră că de la Marea Neagră şi pănă la ocean unii găndesc deopotrivă. Mă aşez aşadar mai la mijloc de cuhnie, să nu-l incurc, şi-ncerc să mă fac de folos cu căte ceva. Şi-ncep prin a deschide ochiul de geam de la bucătărie. "Mai bine nu!", imi impune Kingsley un >. "Măncarea nigeriană se găteşte cu geamul inchis. Pentru că in căteva minute va mirosi ca-n Rai şi doar nu vrei să-ţi iasă Raiul pe fereastră!". Mă conformez mostrei de inţelepciune > de pe malul Atlanticului şi mă rezum deocamdată la a privi spectacolul.
"Mai aproape de atăt nu vei ajunge niciodată in Romănia de ceea ce-ar trebui să fie un sos specific nigerian", mă avertizează din start Kingsley. Dar nu reuşeşte decăt să-mi trezească şi mai tare curiozitatea. Ii spun asta, dar răspunsul lui, nu ştiu de ce, nici nu mă miră. "Sincer să fiu, marea majoritate a ingredientelor de-acasă nici măcar n-am habar cum se numesc", se amuză. "Pentru că, trebuie să ştii, arta culinară se transmite la noi exclusiv pe linie feminină in familie. Singura legătură a bărbaţilor cu măncarea e de regulă doar momentul efectiv al măncatului! Eu unul am invăţat să gătesc de capul meu, gustănd şi incercănd. Asta a fost cu siguranţă in avantajul meu pentru că, venind in Romănia, am căutat un echivalent diferitelor ingrediente din bucătăria nigeriană, bazăndu-mă aproape exclusiv pe gust. Planta din care se face > e un tubercul. Ar fi fost deci firesc să-l inlocuiesc cu piureul de cartofi. Dar cele două n-au nimic in comun. Aşa că am ales grişul care, ca gust şi consistenţă seamănă izbitor!", incheie şi gustă din vărful lingurii de lemn grişul fiert in apă pe care tocmai il lăudase. "Măncarea mea preferată aici in Romănia, fără discuţie, este şniţelul. Cănd am să mă intorc acasă, am să le fac tuturor şniţel! A, şi să nu uit clătitele!"
O filosofie a gustului. Surprinzător cum o mănă atăt de mare poate manevra cu aşa delicateţe un cuţit. E poate obişnuinţa penelului⦠Sunt de părere că mai intăi mănănci cu ochii şi abia apoi cu gura", vine verbul in intămpinarea găndului meu. "Măncarea trebuie să fie pe căt de gustoasă, pe atăt de aspectoasă. Iar dacă iţi pasă cu-adevărat de latura asta a gastronomiei, vei găsi cu siguranţă suluţii la indemănă. Ardeii, spre exemplu. Dacă trebuie să pui tret-patru, ca mine acum, de ce să fie toţi verzi? Poţi să pui unul galben, altul roşu, poate şi-un kapia tăiat şuviţe, iar unul verde inchis! E la fel de important pentru cel care mănăncă, pentru plăcerea estetică, dar şi pentru cel care găteşte. Arta culinară se numeşte, nota bene, artă! Şi-atunci de ce să fie o operaţiune monotonă şi nu un act de creaţie?". Vocea pictorului, in ton cu clinchetul tacămurilor şi aburii bine impănaţi cu arome exotice. ăsta da tablou pe care n-ai cum să-l uiţi prea uşor!
Eba de griş cu sos nigerian. Cel mai important e ca, in primul rănd, numele măncării să nu vă sperie. Eba e doar o jumătate de kilogram de griş fiert in apă. Aşa, ca pe-o mămăligă. Nu-i mare filosofie. Asta fiind spus, pune definitif punct temerilor tocănd cubuleţe trei ardei graşi (unul verde, unul roş, iar altul galben, conform indicaţiilor!). Apoi ieie două cepe potrivite şi le aplici aceeaşi metodă coercitivă şi azvărle totul intr-o oală de ciorbă plină cu apă un pic mai mult de jumătate. Vre-un litru jumaâ, adică. Iar azvărlitul, e o figură de stil, că stropeşti bucătăria degeaba! Dă apei şi vreo două-trei linguriţe de piper negru şi de boia iute. Atotputernicul oregano, e acum la rănd. Tot cam trei linguriţe. Şi-o >, cum ii spune Kingsley. Adică un cubuleţ de supă concentrată. Fi punitiv cu un piept de pui şi, după ce l-ai spălat şi curăţat (!), fă-i botezul şi⦠lasă-l acolo, la fiert, să se-nveţe minte să mai facă gripă vreodată!
Fructe de mare! ăsta e cuvăntul cheie acum! Şi transformă astfel oala de ciorbă in creuzetul supei primordiale! Doar in mare a-nceput viaţa pe Terra, iar puiul e, ca să-l citez pe Darwin, nepotul dinozaurilor. Fii, deci, evoluţionist, măcar din punct de vedere gastronomic şi aplică vreo 300 gr din sus numitul produs!
Dar nu uita nici de regnul vegetal. Iar o legătură zdravănă de spanac sau, dacă nu-i sezonul (şi nu-i!), o pungă de frunze congelate şi tocate la milimetru! Şi nu, nu va avea gust de spanac ca la bunica, sosul nostru. Că-i nigerian! Şi nu cred c-ai avut vreo bunică prin inima Africii! Sau, mai ştiâ¦
La final, nu uita să pui şi-o lingură de sare. Ei, şi-acum urmează partea interesantă⦠Pentru că după ce fierbi totul pănă trece de la starea de ciorbă la cea de sos, incearcă imposibilul şi lasă fuculiţa la lucul ei in sertar! Pentru că o să iei puţină eba, o intingi in sos. Aşa mănănci in stil nigerian!