DOCUMENTAR
Stiinta fenomenului tsunami: Adevarul din spatele stirilor de presa
Discovery Channel prezinta un documentar care incearca sa identifice cauzele dezastrului din Asia, dar sa si propuna eventuale metode de prevenire.
Catastrofa naturala este acum analizata stiintific.
SEBASTIAN S. EDUARD
|
Tsunami a facut ravagii in Indonezia, Malaiesia, Sri Lanka |
Cu ajutorul unor interviuri in exclusivitate cu supravietuitori si cu oficialii de la Pacific Tsunami Warning Center, programul, difuzat de catre Discovery Channel, in premiera pe 6 februarie, ora 19:00, dezvaluie o imagine unica a dezastrului infiorator care a zguduit lumea in decembrie 2004.
PERICOL. Programul "Cutremur in Asia: stiinta fenomenului «tsunami»" incearca sa arunce lumina asupra unui fenomen complex, extrem de periculos, inca plin de necunoscute. Stiinta cauta acum, mai mult ca oricand, sa identifice cauzele acestui cataclism, dar si eventuale metode de prevenire, atat de necesare pentru a putea face fata mult mai bine unei catastrofe similare, in viitor.
PLACI TECTONICE. La 30 de kilometri adancime, in Oceanul Indian, o batalie de proportii uriase s-a derulat timp de sute de ani. Doua placi tectonice masive, aflate intr-o miscare continua de frictiune, au acumulat o cantitate uriasa de energie la nivelul fundului oceanului. Presiunea nu a mai putut fi stapanita si, in cele din urma, pe 26 decembrie 2004, placa tectonica mai mica a fost aruncata in sus pe o distanta de peste 10 metri. De-a lungul faliei care reprezinta linia de contact dintre cele doua placi, pe o distanta de 1.200 de kilometri, apele oceanului au fost violent proiectate in sus, creand valuri uriase la suprafata.
|
Sute de mii de persoane au ramas fara adapost dupa catastrofa |
ZONE CALAMITATE. Acesta a fost cel mai puternic tsunami inregistrat vreodata, iar pe traiectoria lui s-au aflat toate tarile din regiune cu iesire la ocean: Indonezia, Malaiezia, Thailanda, Sri Lanka, India, Bangladesh si Somalia. Ce a urmat a fost o catastrofa naturala care s-a situat, ca gravitate, intre primele sapte inregistrate vreodata.
AVERTISMENT. In timp ce lumea intreaga se grabeste sa ajunga in zonele calamitate pentru a aduce alimente, apa potabila si ajutorul medical atat de necesar victimelor, stiinta continua sa faca eforturi pentru a descifra una dintre cele mai periculoase si mai enigmatice forte ale naturii. Desi acest tsunami a fost provocat de un cutremur, cutremurele nu sunt singura cauza a acestor valuri ucigase. Cu cateva decenii in urma, doi oameni de stiinta americani au descoperit o alta forta a naturii capabila sa creeze valuri care ar putea pune in umbra tsunami-ul care a devastat Asia de
Sud, amenintand una dintre zonele cele mai dens populate ale lumii, si anume Coasta de Est a Statelor Unite.
CERCETARI. Tsunami-ul acesta a remodelat o intreaga parte a lumii. A provocat pierderi atat de imense, incat sfideaza puterea de intelegere. Este o forta a naturii care pune la incercare natura umana, dar si o sansa pentru ca lumea sa se ridice la inaltimea provocarii cu care se confrunta. Sub presiunea unei incertitudini atat de mari, a unei mize atat de mari, sustinute de un numar atat de mic de semnale de avertizare, stiinta trebuie sa gaseasca acum o modalitate prin care sa se situeze cu un pas inaintea fenomenului "tsunami".