x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Din nou tsunami

Din nou tsunami

01 Iul 2005   •   00:00
Din nou tsunami
STIINTA
Oamenii de stiinta sunt convinsi ca tarmurile Oceanului Indian vor fi lovite intr-un viitor mai mult sau mai putin apropiat de un alt tsunami.

La aproape sase luni dupa ucigasele valuri seismice produse pe 26 decembrie in urma unui cutremur cu magnitudinea de 9,15 grade, seismologii inca monitorizeaza zona cu atentie in eventualitatea producerii unor replici si pentru a incerca sa prevada cand se va produce noul cutremur cu potential devastator, informeaza Rompres..

Un al doilea seism cu magnitudinea de 8,7 grade s-a produs in insula Nias din Sumatra la 28 martie, producand peste 900 de morti si importante pagube materiale. De asemenea, o alta replica a marelui cutremur din decembrie s-a produs la 14 mai la sud-est de Nias si a avut magnitudinea de 6,9 grade. "Se poate intampla oricand, nimic nu este sigur, poate sa se produca in urmatorii 20 pana la 50 de ani sau in urmatorii 200 de ani", a precizat Phil Cummins, expert australian in seismologie care lucreaza pentru guvernul de la Canberra.

ZONA SEISMICA. Aria arhipelagului Indonezian face parte din zona cea mai activa seismic de pe Pamant care se intinde de-a lungul faliei tectonice Java-Sunda catre vest si spre sud de Indonezia si apoi se curbeaza spre Noua Guinee. Aproximativ o treime din cutremurele produse pe glob au epicentrul in aceasta zona geografica.

EXPLICATII. Profesorul Ray Cas de la Monash University din Melbourne, a explicat ca numarul ridicat de cutremure de intensitate mica face ca probabilitatea unui cutremur mare sa scada. "Cu cat se produc mai multe miscari seismice slabe ca intensitate in regiune, cu atat mai bine. Dar asta nu inseamna totusi ca undeva de-a lungul acestei falii tectonice nu s-a acumulat la fel de multa presiune ca in momentul declansarii cutremurului din decembrie", a declarat el. Profesorul John McCloskey de la University of Ulster din Irlanda de Nord.

ZONE. Un alt reputat seismolog, profesorul Peter Mora, de la Centrul de Fizica a Pamantului din cadrul Universitatii din Queensland, a sustinut la randul sau ca nu ar fi surprins daca un alt cutremur cu magnitudinea de cel putin 7 grade s-ar produce in curand in regiunea Sumatra. Totusi, observa el, un seismic puternic s-ar putea produce la fel de probabil si in Oceanul Pacific, in apropierea Noii Zeelande. Un tsunami pornit din aceasta arie geografica ar lovi atat Noua Zeelanda, cat si coasta de est a Australiei, probabil in urmatorii zece ani de zile.

AU EXISTAT AVERTISMENTE
Expertul australian Phil Cummins a publicat de altfel o lucrare in luna septembrie a anului trecut in care atragea atentia asupra pericolului producerii fenomenului tsunami in Oceanul Indian pe baza studiului unui cutremur din 1833 care a avut o magnitudine de 9,2 grade si s-a produs la sud de insulele Nias si Siberut. La fel ca si in luna decembrie 2004, cutremurul produs in 1833 a provocat formarea unui urias tsunami foarte asemanator celui produs in iarna trecuta. Astfel, Cummins apeleaza la istoria acestor fenomene atunci cand doreste sa faca supozitii cu privire la urmatorul eveniment seismic major. Conform acestuia, un alt cutremur catastrofal ar putea sa se produca in aceasta zona in urmatorii 20 pana la 50 de ani in urma acumularii de tensiune in placile tectonice timp de peste 170 de ani. "Este posibil si mai mult de atat, chiar se va produce un nou seism foarte puternic in zona de ruptura a cutremurului din 1833. Aproximativ 200 de ani reprezinta intervalul de timp necesar acumularii energiilor tectonice care pot declansa aceste fenomene", a mai adaugat el.

STIRI

Metode antisuicid

In Japonia, circa 800 de persoane isi pun capat vietii in fiecare an, aruncandu-se sub rotile trenurilor. Iesirea din viata prin sinuciderea pe calea ferata este ceva neplacut pentru toata lumea, iar lucrul acesta dauneaza punctualitatii. Pentru a lupta impotriva acestui flagel, compania feroviara JR a vopsit trecerile periculoase la nivel de cale ferata in verde aprins, o culoare despre care se spune ca are darul de a linisti mintile deranjate. In garile acoperite, compania a instalat oglinzi pe zidurile peroanelor. Faptul de a-si vedea imaginea reflectata intr-o oglinda este menit a-i descura pe cei disperati sa se arunce sub trenuri.

Pe cale de disparitie

Peste 20% din totalul speciilor de pasari sunt in pericol sa dispara din cauza interventiei masive a omului in mediul lor natural - se arata in raportul anual al gruparii ecologiste BirdLife International. Se intampla sa renasca anumite specii sau sa fie gasite unele despre care se credea ca au disparut demult, cum ar fi o specie de ciocanitoare din SUA, insa situatia generala se inrautateste - rezulta din raportul anual al gruparii. In opinia ecologistilor, in prezent 1.212 de specii de pasari sunt amenintate de disparitie. Impreuna cu speciile care sunt deja "aproape" disparute, numarul lor ajunge la 2000.
×
Subiecte în articol: cutremur