x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Ecstassy şi pofta de măncare

Ecstassy şi pofta de măncare

de Corina Andriuta    |    03 Oct 2007   •   00:00
Ecstassy şi pofta de măncare

Savanţii au ajuns la concluzia că anorexia şi folosirea ecstassy infulienţează in mod egal asupra centrului plăcerii, dar şi asupra controlului poftei de măncare la nivel de creier. Astfel, simţul foamei in anorexie poate crea dependenţă similară cu cel a drogurilor, informează topnews.ru.

Savanţii au ajuns la concluzia că anorexia şi folosirea ecstassy infulienţează in mod egal asupra centrului plăcerii, dar şi asupra controlului poftei de măncare la nivel de creier. Astfel, simţul foamei in anorexie poate crea dependenţă similară cu cel a drogurilor, informează topnews.ru.

ANALOGII. Anorexia şi folosirea ecstasy sunt insoţite de scăderea apetitului. Savanţii de la National Academy of Science şi-au concentrate toată atenţia asupra studierii nucleului accumbens. Toate substanţele capabile să creeze dependenţă provoacă, in faza iniţială a consumului, cel puţin o descărcare de dopamină in nucleul accumbens. Activate de droguri, zonele care aparţin circuitului recompensator antrenează o senzaţie de satisfacţie fizică şi psihică deosebit de intensă. In interacţiune cu circuitul dopaminei intră in joc alte sisteme de reglare, printre care cel al echilibrului intre alţi doi neurotransmiţători, noradrenalină şi serotonină. Receptorii serotoniei 5- HT4 răspund de "recompensa psihică", simţul plăcerii ca răspuns la droguri, sex şi altele. De asemenea el mai are un rol in formarea dependenţei de droguri.

SPERANŢE. Valerie Compan, responsabil cu aceast studiu, precum şi colegii săi au efectuat cercetarea in trei etape. In prima etapă savanţii au stimulat receptorii 5-HT4 la şoareci şi astfel s-a redus consumul de măncare la animale. Stimularea a mai dus la eliberarea peptidei CART . Cercetările anterioare au arătat că această cantitate de peptide creşte după folosirea psihostimulatoarelor şi, de asemenea, ea creşte la femeile care suferă de anorexie. In a doua etapă a experimentului savanţii au introdus şoarecilor peptide CART, ducănd la blocarea lor. Dacă ar fi fost mărită cantitatea de peptide animalele măncau mai puţin, iar dacă era redusă animalele incepeau să mănănce mai mult. In ultimă etapă cercetătorii le-au dat şoarecilor modificaţi genetic o cantitate redusă de receptori 5-HTP ecstassy. Spre deosebire de şoareci normali, la cei modificaţi genetic introducerea drogului era insoţită de scăderea apetitului. Acest lucru a confirmat presupunerile savanţilor că receptorii 5-HT4 răspund de scăderea poftei de măncare. Aceste date pot fi folosite pentru crearea de noi preparate pentru tratarea anorexiei. "Cercetările noastre care au durat şapte ani şi ne-au deschis posibilitatea de a folosi receptorii 5-HT4 in calitate de ţintă in tratamentul terapeutic pentru tratarea pacienţilor cu astfel de tulburări, precum anorexia", a spus Compan. Anorexia are cea mai mare rată de mortalitate dintre tulburările psihice. In prezent nu există metode eficace care ar putea să se lupte cu această boală .

×
Subiecte în articol: magazin