x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Efectul Kosovo/ Transnistria, Abhazia şi Oseţia de Sud îşi cer idependenţa

Efectul Kosovo/ Transnistria, Abhazia şi Oseţia de Sud îşi cer idependenţa

de Corina Andriuta    |    27 Feb 2008   •   00:00
Efectul Kosovo/ Transnistria, Abhazia şi Oseţia de Sud îşi cer idependenţa
"Prin Kosovo, există o puşcă armată şi nimeni nu ştie unde şi când va trage. Această recunoaştere nu face altceva decât să elibereze o maşină puternică de distrugere, iar consecinţele sunt imprevizibile ", spunea un apropiat al preşedintelui Vladimir Putin în urmă cu o săptămână. Ei bine, „efectul Kosovo” se face resimţit chiar la graniţele României.

BUTOI CU PULBERE. Transnistria, Abhazia şi Osetia de Sud se pregătesc să depună o cerere comună de recunoaştere şi să stabilească relaţii diplomatice cu alte state, pe fondul recunoaşterii independenţei Kosovo de către 15 la sută din ţările lumii, susţine publicaţia Tiraspol Times. Acum, locuitorii capitalei Transnistriei, Tiraspol, se întreabă de ce nu pot fi şi ei locuitorii unui stat recunoscut. "Dacă cineva se gândeşte că Abhazia, Osetia de Sud şi Transnistria vor abandona, după recunoaşterea Kosovo, face o mare greşeală", a anunţat preşedintele Abhaziei, Serghei Bagapş imediat după ce Kosovo şi-a proclamat independneţa de Serbia. Preşedintele Transnistriei, Igor Smirnov, pregăteşte o cerere comună de recunoaştere a acestor state, trecând de la realitatea "de facto" a statutului de ţară indepenedentă, la situaţia "de jure". "Kosovo este un precedent" a declarat preşedintele Abhaziei, susţinând că ţara sa, alături de Osetia de Sud şi Transnistria vor înainta cereri de recunoaştere a independenţei, Rusiei. Naţiunilor Unite şi Comunităţii Statelor Independente. Acesta a precizat că ţara sa este într-o situaţia mai favorabilă decât Kosovo pentru recunoaşterea sa, atât din punct de vedere istoric cât şi al legii internaţionale: "Declaram în urmă cu unul sau doi ani că independenţa Kosovo este imaterială pentru noi. Am început campania de independenţă mai devreme şi vom merge până la capăt". Ţară cu peste 200.000 de locuitori, Abhazia se autoguvernează de când a avut loc războiul de independenţă, imediat după desprinderea din Uniunea Sovietică, având propriul steag, guvern şi propria forţă armată. Transnistria, care s-a separat de Moldova, înainte ca aceasta să devină un stat independent, consideră că statul Kosovo a dovedit că legea internaţională privind inviolabiliatea graniţelor "devine istorie". "Recunoaşterea Kosovo determină un nou sistem de măsuri care, credem noi, ar trebui aplicat tuturor ţărilor", a spus jurnalişilor Evgheni Şevciuc, preşedintele Parlamentului transnistrean.

 

am vazut stirea pe www.jurnalul.ro. ar putea fi updatata cu: De pe Deca Press: Autoritatile ruse vor examina problema recunoasterii independentei Transnistriei la mijlocul lunii martie 27.02.2008 - 10:46 Duma de Stat a Federatiei Ruse va examina problema recunoasterii independentei Transnistriei, Abhaziei si Osetiei de Sud la data de 13 martie, releva Agentia DECA-press. Despre aceasta a comunicat presei ruse presedintele comisiei Dumei de Stat pentru relatii cu conationalii, Alexei Ostrovski. El a mentionat ca cele trei regiuni au prezentat Dumei de Stat cereri privind necesitatea recunoasterii independentei lor. Se asteapta ca la audierile in aceasta problema vor participa reprezentanti ai Guvernului rus, precum si reprezentanti ai organelor legislative din Abhazia, Osetia de Sud si Transnistria. Oficialul a spus ca, in urma audierilor, Duma de Stat va adopta recomandari pentru diferite ramuri ale puterii privind aplicarea unor masuri fata de aceste republici nerecunoscute. 

×
Subiecte în articol: magazin kosovo Transnistria