x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun ELVEŢIA / NU liberei circulaţii a ţiganilor români criminali!

ELVEŢIA / NU liberei circulaţii a ţiganilor români criminali!

de Veronica Micu    |    12 Ian 2009   •   00:00
ELVEŢIA / NU liberei circulaţii a ţiganilor români criminali!

Întreg teritoriul elveţian este împânzit cu bannere ce înfăţişează ciori care sfâşie cu ciocul harta statului. N-are nicio legătură cu vreo campanie de ocrotire a păsărilor. Este vorba doar de o metodă cât se poate de făţisă de a încerca oprirea liberei circulaţii a românilor şi bulgarilor în Elveţia, informează Antena3.



Partidul Uniunii Democratice de Centru (UDC) din Elveţia a luat această măsură, considerând că acordul de liberă circulaţie a românilor şi bulgarilor, semnat în urmă cu un an, e o nenorocire pentru "Ţara Cantoanelor".  Eforturile UDC s-au intensificat în ultima perioadă. Motivul: pe 8 februarie, întreaga ţară este chemată la urne ca să voteze pentru sau împotriva extinderii acordului de liberă trecere a străinilor. Pentru a fi şi mai expliciţi, reprezentanţii UDC au intergrat în campania publicitară şi un afiş care prezintă doi indivizi care fură. Lângă afiş, apare scris, cu litere de o mari, sloganul: "Spuneţi nu liberei circulaţii a ţiganilor români criminali!" .
Parlamentul elvţian a decis, în iunie, că extinderea pentru România şi Bulgaria a liberei circulaţii şi confirmarea actualului acord cu UE pe această temă să fie votate în bloc la referendumul din 8 februarie. UDC, formaţiune a dreptei naţionaliste, s-a opus acestei decizii, însă nu a reuşit să obţină majoritatea necesară pentru a-şi impune punctul de vedere.
În reacţia sa, Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti cere ca "actorii implicaţi să dea dovadă de responsabilitate şi să nu promoveze mesaje şi atitudini xenofobe şi denigratoare".

Românii din Elveţia se mobilizează

În urmă cu câteva zile, o asociaţie a românilor din Elveţia a lansat o petiţie virtuală care militează pentru interzicerea afişelor cu corbi folosite de formaţiunea de dreapta UDC pentru a lupta împotriva extinderii acordurilor de liberă circulaţie la România şi Bulgaria, relatează publicaţia 24heures în ediţia online.  Adrian Rachieru, preşedintele Asociaţiei române din Lausanne, apreciază că acest afiş al UDC atacă ţara sa. "Am apreciat campania de afişaj tendenţioasă şi rasistă. Ea tratează două ţări care tocmai au intrat în Uniunea Europeană ca şi cum ar fi state criminale. Nu putem rămâne cu braţele încrucişate", a declarat Rachieru. Acest inginer stabilit în cantonul Vaud din 1986 s-a mobilizat alături de alţi compatrioţi din Elveţia, pentru a denunţa imaginea vehiculată de acest afiş şi a obţine retragerea lui. Comitetul, din care face parte şi scriitorul Marius Daniel Popescu, face apel la semnarea, pe Internet, a unei scrisori deschise adresate Consiliului federal, locuitorilor şi partidelor politice.
"Considerăm că această campanie propagă ura şi stigmatizează în mod calomnios două popoare membre ale Uniunii Europene", denunţă textul, care cere interzicerea campaniei. Demersul este susţinut şi de comunitatea română din Şcoala politehnică federală din Lausanne (EPFL). Fostul consilier federal Christoph Blocher (UDC) consideră însă că Elveţia nu îşi asumă nici un risc dacă respinge la 8 februarie extinderea acordurilor de liberă circulaţie la România şi Bulgaria. El apreciază că este nevoie de posibilităţi mai bune de expulzare, chiar dacă o persoană nu are domiciliu fix în ţara sa.

×
Subiecte în articol: elvetia lumea