x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun EURO 2008/ Calificare en fanfare!

EURO 2008/ Calificare en fanfare!

de Horatiu Sima    |    11 Ian 2008   •   00:00
EURO 2008/ Calificare en fanfare!

Echipa naţională de fotbal a României s-a calificat în 2007 la Campionatul European după o absenţă de opt ani. Ultima dată, tricolorii izbutiseră această performanţă tot sub comanda lui Victor Piţurcă, în 2000, dar înaintea CE din Belgia şi Olanda tehnicianul a fost demis şi înlocuit cu Emeric Ienei, după un scandal prelungit cu membri de marcă ai generaţiei de aur.Tricolorii au făcut parte din Grupa G , alături de Olanda, Bulgaria, Slovenia, Belarus, Albania şi Luxemburg. Deşi nu a pornit ca favorită la câştigarea grupei, România a reuşit să termine pe prima poziţie şi, mai mult, şi-a asigurat calificarea la turneul final cu două meciuri înaintea încheierii preliminarilor, în urma succesului cu Luxemburg.

Echipa naţională de fotbal a României s-a calificat în 2007 la Campionatul European după o absenţă de opt ani. Ultima dată, tricolorii izbutiseră această performanţă tot sub comanda lui Victor Piţurcă, în 2000, dar înaintea CE din Belgia şi Olanda tehnicianul a fost demis şi înlocuit cu Emeric Ienei, după un scandal prelungit cu membri de marcă ai generaţiei de aur.Tricolorii au făcut parte din Grupa G , alături de Olanda, Bulgaria, Slovenia, Belarus, Albania şi Luxemburg. Deşi nu a pornit ca favorită la câştigarea grupei, România a reuşit să termine pe prima poziţie şi, mai mult, şi-a asigurat calificarea la turneul final cu două meciuri înaintea încheierii preliminarilor, în urma succesului cu Luxemburg.

STATISTICĂ. Fotbaliştii antrenaţi de Victor Piţurcă au evoluat în acest an în 12 partide, dintre care nouă oficiale, reuşind să obţină nouă victorii şi un rezultat de egalitate. Singurele înfrângeri au fost înregistrate în faţa Bulgariei, meci oficial, la Sofia, scor 0-1, şi contra Germaniei, la Koln, amical, scor 1-3. Dintre cele şase jocuri disputate pe teren propriu, trei s-au jucat la Bucureşti, unul la Piatra Neamţ, unul la Timişoara şi un altul la Constanţa. Cel mai mare număr de spectatori s-a înregistrat la partida cu Albania, de la Bucureşti, de pe 21 noiembrie, atunci când au fost prezenţi în tribune aproximativ 23.000 de fani.

LISTA.Selecţionerul Victor Piţurcă a folosit următorii jucători: portari: Dănuţ Coman (Rapid), Bogdan Lobonţ (Dinamo); fundaşi: Cosmin Contra (Getafe), Gabriel Tamaş (Celta Vigo/Auxerre), Sorin Ghionea (Steaua), Petre Marin (Steaua), Radu Ştefan (Dinamo), Dorin Goian (Steaua), Cristian Pulhac (Dinamo), Răzvan Raţ (Şahtior Doneţk), Marius Constantin (Rapid), Cristian Chivu (AS Roma/Inter Milano), George Ogăraru (Ajax Amsterdam); mijlocaşi: Ovidiu Petre (Steaua), Laurenţiu Roşu (Huelva), Florentin Petre (ŢSKA Sofia), Răzvan Cociş (Lokomotiv Moscova), Paul Codrea (Siena), Adrian Cristea (Dinamo), Bănel Nicoliţă (Steaua), Mirel Rădoi (Steaua), Dorel Stoica (Universitatea Craiova), Mihăiţă Pleşan (Poli Timişoara/Steaua), Dorinel Munteanu (FC Vaslui), Costin Lazăr (Rapid), Eugen Trică (CFR Cluj), Andrei Mărgăritescu (Dinamo); atacanţi: Adrian Mutu (Fiorentina), Ciprian Marica (Şahtior Doneţk/VfB Stuttgart), Ionuţ Mazilu (Rapid), Mugurel Buga (Rapid), Ianis Zicu(Rapid/Dinamo), Daniel Niculae (Auxerre), Claudiu Niculescu (Dinamo), Sergiu Radu (Energie Cottbus/WfL Wolfsburg), Gheorghe Bucur (Poli Timişoara), Florin Bratu (Valenciennes/Dinamo).

PREMIANTUL. Palmaresul general pe 2007: 12 9 1 1 25-6. Golgheter a fost Adrian Mutu, cu 6 reuşite, urmat de Nicolae Dică şi Ciprian Marica, fiecare marcând de patru ori. În acest an şi-au făcut debutul în naţională patru jucători: Adrian Cristea (Dinamo), Dorel Stoica (Universitatea Craiova), Gabriel Mureşan (Gloria Bistriţa/CFR Cluj) şi Sergiu Radu (Energie Cottbus/ Wolfsburg). Echipa naţională a România a început anul 2007 pe locul 20 în clasamentul FIFA, cu 912 puncte, iar până în luna decembrie a ajuns pe poziţia a 13-a, cu 1.088 de puncte. Cel mai bun loc în clasament ocupat de tricolori, pe parcursul acestui an, a fost poziţia a 12-a, pe care s-au aflat în lunile iunie, septembrie şi octombrie.

MĂMĂLIGA. Campania de calificare la Campionatul European din Austria şi Elveţia a început în septembrie 2006, pe teren propriu, la Constanţa, cu un meci împotriva Bulgariei. Partida s-a încheiat la egalitate, scor 2-2, la capătul unei întâlniri în care "tricolorii" s-au văzut ajunşi din urmă prin două goluri marcate de Martin Petrov în minutele 82 şi 84. Pentru România marcaseră Roşu, în minutul 40, şi Marica, în minutul 54. Meciul a rămas în mintea suporterilor naţionalei şi pentru comportamentul selecţionerului de la acea dată al bulgarilor, Hristo Stoicikov, care a lăsat impresia că se află într-un război permanent cu presa română. Astfel, Stoicikov a lovit o cameră a unui post de televiziune şi i-a numit pe ziariştii români "mămăliciki". De asemenea, la finalul partidei, Stoicikov s-a luat de presa din România spunând că atunci când el se plimba în "bemveta" (n.r. - BMW) şi Mercedes, românii mergeau pe bicicletă.

HUIDUIELI. La doar patru zile distanţă de acest "semi-eşec" România a jucat în Albania, impunându-se graţie golurilor marcate în a doua repriză: primul de Nicolae Dică, după o pasă venită de la albanezul Kastrati, şi al doilea de Adrian Mutu, din penalty.În ultimul meci din 2006, România s-a impus, pe teren propriu, în faţa selecţionatei Belarusului, cu scorul de 3-1 (goluri Mutu, Marica, Goian, respectiv Kornilenko). Meciul n-a avut practic istoric, însă spectatorii prezenţi pe stadionul Steaua în locul în care de obicei stă galeria stelistă l-au huiduit pe atacantul Adrian Mutu, care primea îngrijiri medicale pe margine, după ce îşi spărsese capul. Acesta a fost ultimul meci jucat de selecţionata României pe teren propriu în Bucureşti, până la cel cu Albania, care a încheiat campania de calificare.

LALELE. Anul 2007 avea să debuteze cu un meci greu pentru echipa pregătită de Piţurcă, România întâlnind, în deplasare, la Rotterdam, selecţionata Olandei. Meciul, unul sărac în faze de poartă, s-a disputat la 24 martie şi s-a încheiat la egalitate, scor 0-0. În 28 martie, România a învins, la Piatra Neamţ, naţionala statului Luxemburg, cu scorul de 3-0 (goluri Mutu, Contra, Marica), în timp ce Bulgaria a început să dea primele semne de slăbiciune, remizând pe teren propriu, cu Albania, scor 0-0.

NOROCOS. Luna iunie a adus pentru echipa pregătită de Victor Piţurcă o dublă victorie împotriva Sloveniei, cea care, sub comanda "norocosului" Srecko Katanec (n.r. - srecko în slovenă înseamnă norocos), elimina România în barajul pentru Cupa Mondială din 2002. România s-a impus, în deplasare, într-un meci disputat la Celje, la data de 2 iunie, cu scorul de 2-1, prin golurile marcate de Tamaş şi Nicoliţă, în timp ce pentru sloveni a înscris jucătorul Politehnicii Timişoara, Dare Vrsici. "Returul", programat patru zile mai târziu, s-a disputat la Timişoara, iar "tricolorii" s-au impus cu 2-0, prin reuşitele lui Mutu şi Contra.

HAIDUCII. După meciul de la Timişoara, cotidianul sloven Ekipa scria că dubla victorie repurtată de România a reprezentat răzbunarea perfectă după episodul dureros din 2001. În cea de-a noua lună a anului, s-a disputat cel al optulea meci al grupei, împotriva Belarusului, la capătul căruia România rămânea neînvinsă în campania de calificare la Euro-2008. Scorul de 3-1 în favoarea tricolorilor a fost stabilit de Mutu în minutele 16 şi 77 (ultimul din penalti) şi Dică, în minutul 42, respectiv Romaşcenko, în minutul 21. România îşi consolida, în urma înfrângerii suferite de Bulgaria în Olanda, poziţia de lider în clasamentul grupei G.Meciurile din primele două decade ale lunii octombrie aveau să aducă cea de-a patra calificare a României la un turneu final al Campionatului European. La 13 octombrie, România învingea, la Constanţa, cu scorul de 1-0 selecţionata Olandei. Acesta a fost prima victorie repurtată de români şi primul gol marcat împotriva batavilor într-un meci oficial. Autorul golului a fost Dorin Goian, care a înscris dintr-o poziţie de ofsaid nesemnalizată de arbitrul asistent.

AVANS. După campania de calificare la CE din 2004, când românii au fost dezavantajaţi de arbitri în meciurile contra Danemarcei şi Norvegiei, de această dată "roata s-a întors". România se distanţa, astfel, la cinci puncte în fruntea clasamentului, cu trei meciuri rămase de disputat. Prin golul marcat, "Goe" a fost proclamat "Regele Europei" de către "Piţi", în timp ce "il capitano", Chivu, a urlat, la intrarea în vestiar, că "iarăşi s-a umplut căruţa", făcând referire la acele persoane care sunt alături de echipa naţională doar când aceasta obţine victorii.

ACUZE. După acest meci, "războiul" dintre presa bulgară şi cea română a izbucnit din nou. După ce Adrian Mutu a declarat că şi-ar dori ca alături de România, Olanda să fie cea de-a doua echipă calificată la Euro, deoarece batavii "sunt mai civilizaţi", ziariştii bulgari au început atacurile la adresa jucătorului român, numindu-l pe acesta "cunoscător într-ale cocainei" şi "narcoman". Bulgarii au început să vadă negru în faţa ochilor după această victorie a României, care aproape că îi scotea din cursa calificării la Euro. Meridian Match i-a acuzat pe olandezi că au vândut meciul de la Constanţa. "Atitudinea oaspeţilor a fost suspectă şi se pune întrebarea dacă meciul a fost vândut sau nu", a scris Meridian Match, în timp ce olandezii şi-au pus şi ei semne de întrebare, după ce Bouma a ratat două ocazii în finalul meciului. Meciul s-a disputat în faţa a doar 15.000 de spectatori, pe un frig accentuat de rafalele de vânt şi pe ploaie.

PLIMBARE. Agenţia bulgară Sportal a titrat "Cu gunoiul românesc la Euro", în timp ce 7 zile sport a întrebat Divinitatea: „Dumnezeule, Tu cel care-i închizi pe cei care greşesc şi pe cei ridicoli, de ce le-ai dat drumul românilor pe pământ?”. 17 octombrie avea să se consfinţească matematic calificarea României la turneul final ce va fi găzduit de Elveţia şi Austria, după o victorie obţinută în deplasare la modesta Luxemburg. Golurile României au fost marcate de Florentin Petre şi Marica. În aceeaşi seară, bulgarii se „împiedicau" la Tirana, nereuşind nici de această dată să se impună în faţa albanezilor, scor 1-1, ceea ce făcea ca ultimele două meciuri ale tricolorilor, cu Bulgaria, la Sofia, şi Albania, la Bucureşti, să nu mai conteze decât pentru palmares.

RATEUL. România avea un avans de şapte puncte în faţa Bulgariei, diferenţă ce nu mai putea fi recuperată în cele două meciuri rămase de disputat. Ultima "dublă" din această campanie de calificare a adus şi singura înfrângere din preliminarii. La Sofia, într-un meci fără miză şi în faţa a doar 8.000 de spectatori, Bulgaria a obţinut o victorie la limită, dar fără importanţă, scor 1-0 (gol Dimitrov). Un "motiv de mândrie naţională şi de prestigiu", în opinia ziariştilor de la Meridian Match. Suporterii români nu au ratat ocazia de a se da în spectacol, reuşind "performanţa" de a se bate între ei. Acest lucru nu i-a împiedicat pe fanii bulgari să scandeze pe toată durata meciului "ţiganii, ţiganii".

SUSPICIUNI. Ultimul meci din calificările pentru Euro, cel cu Albania, s-a disputat pe Stadionul Naţional din Complexul Sportiv "Lia Manoliu". România s-a impus cu scorul de 6-1 (Dică - 2, Tamaş, Daniel Niculae - 2, Marica, respectiv Kaplani), doi jucători albanezi fiind eliminaţi în cea de-a doua repriză. Nici acest meci nu a fost ocolit de speculaţiile privind un posibil aranjament. Premierul Albaniei, Sali Berisha, a declarat, la începutul lunii decembrie, că ultimele două meciuri ale naţionalei Albaniei din preliminariile Campionatului European din 2008, cu România (scor 1-6) şi Belarus (2-4) au fost "trucate pentru mafia pariurilor" şi i-a acuzat pe jucători că au "dezonorat" tricoul albanez. Ministrul Turismului, Sporturilor, Culturii şi Tineretului din Albania, Ylli Pango, a trimis o scrisoare la UEFA prin care cere o anchetă asupra preşedintelui Federaţiei Albaneze de Fotbal, Armand Duka, în cazul meciurilor considerate trucate din preliminariile Euro-2008. Forul fotbalistic european nu a considerat, până în prezent, că ar exista motive de suspiciune.

GHINION. Tragerea la sorţi pentru turneul final nu a fost cu noroc pentru români, care au fost trimişi în cea mai grea grupă a acestui Campionat European, alături de Olanda, Italia (campioana mondială en-titre) şi Franţa (vicecampioana mondială din Germania), însă "haiducii" lui Piţi sunt optimişti şi spun că pot trece de această grupă şi că vor oferi o vară de neuitat suporterilor români.

La finalul acestui an, bilanţul all-time al României în meciurile internaţionale este următorul:

583 261 144 177 988-767.

Rezultatele înregistrate de echipa naţională în 2007:

7.02.2007: România - Moldova 2-0 (0-0), amical

Marcatori: I. Mazilu 75, Ad. Mutu 89

24.03.2007: Olanda - România 0-0, preliminarii Euro 2008

28.03.2007: România - Luxemburg 3-0 (1-0), preliminarii Euro 2008

Marcatori: Ad. Mutu 25, Contra 50, Marica 90

2.06.2007: Slovenia - România 1-2 (0-0), preliminarii Euro 2008

Marcatori: Vrsic 90/Tamaş 50, Nicoliţă 69

6.06.2007: România - Slovenia 2-0 (1-0), preliminarii Euro 2008

Marcatori: Mutu 41, Contra 70

22.08.2007: România - Turcia 2-0 (0-0), amical

Marcatori: Dică 61, Mutu 70

8.09.2007: Belarus - România 1-3 (1-2), preliminarii Euro 2008

Marcatori: Romaschenko 19/Mutu 17, 76-pen, Dică 42

12.09.2007: Germania - România 3-1 (1-1), amical

Marcatori: Schneider 42, Odonkor 65, Podolski 82/D. Goian 3

13.10.2007: România - Olanda 1-0 (0-0), preliminarii Euro 2008

Marcator: D. Goian 72

17.10.2007: Luxemburg - România 0-2 (0-1), preliminarii Euro 2008

Marcatori: Fl. Petre 42, Marica 61

17.11.2007: Bulgaria - România 1-0 (1-0), preliminarii Euro 2008

Marcator: Dimitrov 6

21.11.2007: România - Albania 6-1 (1-0), preliminarii Euro 2008

Marcatori: Dică 22, 73 penalty, Tamaş 53, D. Niculae 63, 68, Marica 71 penalty/Kapllani 65;

×