x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Eurogrup nu acceptă diminuarea TVA

Eurogrup nu acceptă diminuarea TVA

de Ovidiu Ciutescu    |    02 Dec 2008   •   00:00

Miniştrii de finanţe din cele 15 state ale zonei euro au decis, luni seară, să nu dea curs propuneri Comisiei Europene de a reduce pe o perioadă determinată de timp valoarea taxei pe valoarea adăugată (TVA).



Preşedintele Eurogrupului, premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker, şi-a exprimat neîncrederea în faptul că o astfel de reducere a TVA s-ar reflecta efectiv asupra consumului. “Cota standard a TVA nu va fi redusă în zona euro, deoarece elasticitatea (TVA) nu garantează un impact pozitiv asupra consumului. A spune că TVA se reduce acum, dar că va creşte la loc după o scurtă perioadă nu este genul de măsură care să producă efectul dorit”, a spus Juncker, citat de Agerpres. Statele euro decid, astfel, să nu dea curs măsurii luate deja de Marea Britanie de reducere a TVA. Guvernul de la Londra a decis să reducă cu 2,5 procente cota TVA, de la 17,5% la 15%, începând cu sfârşitl lunii noiembrie şi până la sfârşitul anului viitor, susţinând că acest lucru va stimula consumul

Chiar dacă au respins reducerea de TVA, miniştrii de finanţe din zona euro au apreciat, în general, măsurile conţinute în Planul de relansare prezentat la 26 noiembrie de Comisia Europeană, ca fiind adecvate scopului. “Toate planurile naţionale propuse până în prezent ţin cont de aspectele calitative propuse de Comisie”. În ceea ce priveşte valoarea totală a Planului de relansare - 200 miliarde euro, conform propunerii Comisiei, reprezentând suma a câte 1,3% din PIB-ul fiecărui stat UE, plus o contribuţie de la bugetul comunitar - miniştrii de finanţe nu s-au pronunţat deocamdată, cunoscută fiind reticenţa unor state de a contribui în plus faţă de fondurile alocate deja propriilor planuri naţionale de relansare. “Este mai important să ne coordonăm planurile naţionale decât să ne punem de acord teoretic asupra unei cifre exacte”, a mai spus Juncker, indicând totuşi că şefii de stat şi de guvern ai UE, care se vor reuni în Consiliul European în 11-12 decembrie, ar putea să se arate “prudenţi” faţă de cifra propusă de Comisie.

×
Subiecte în articol: lumea