x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Evo Morales cere SUA să-şi retragă Agenţia Antidrog din Bolivia

Evo Morales cere SUA să-şi retragă Agenţia Antidrog din Bolivia

de Ovidiu Ciutescu    |    04 Noi 2008   •   00:00
Evo Morales cere SUA să-şi retragă Agenţia Antidrog din Bolivia

Preşedintele Boliviei, Evo Morales, a ordonat retragerea din această ţară a Agenţiei antidrog a SUA, scrie cotidianul La Razon, citat de Agerpres.  Activităţile Agenţiei au fost suspendate de sâmbăta trecută, a anunţat marţi ministrul bolivian de externe David Choquehuanca.



Preşedintele Morales a anunţat sâmbătă suspendarea pe termen nedefinit a tuturor activităţilor Agenţiei Antidrog americane, pe teritoriul ţării sale. Acesta a  acuzat Agenţia că ar fi incitat la revolta civilă antiguvernamentală în cinci din cele nouă departamente, soldată în luna septembrie cu 19 morţi. “A fost prezentată nota oficială prin care preşedintele arată că DEA trebuie să părăsească teritoriul Boliviei”, a declarat oficialul bolivian. Preşedintele bolivian a mai anunţat că “personalul DEA a susţinut lovitura de stat care a eşuat în Bolivia”, referindu-se la aceeaşi mişcare populară din septembrie în cele cinci departamente guvernate de forţe de dreapta /Santa Cruz, Beni, Pando, Tarija şi Chuquisaca/.

Morales - fost plantator de coca, ales şef al statului în 2006 - a făcut anunţul de sâmbăta trecută la Chimore, localitate producătoare de coca, în departamentul Chapare, unde făcea bilanţul programului de eradicare a culturilor de coca şi al luptei împotriva traficului de droguri. Exprimându-şi regretul faţă de această decizie, Garrison Courtney, purtător de cuvânt al DEA la Washington, a reamintit că un dialog despre rolul viitor al agenţiei în Bolivia era în curs de desfăşurare cu responsabili bolivieni. Bolivia a fost introdusă de SUA la mijlocul lunii septembrie pe lista neagră a ţărilor care nu combat traficul de droguri, menţionează sursa media citată.

×
Subiecte în articol: lumea