Gigantul Gazprom, care achiziţionează în totalitate producţia turkmenă de gaz, a anunţat marţi că nu înţelege propunerea Turkmenistanului de a livra UE 10 miliarde de metri cubi de gaz anual, începând din 2009, informează rian.ru.
Gigantul Gazprom, care achiziţionează în totalitate producţia turkmenă de gaz, a anunţat marţi că nu înţelege propunerea Turkmenistanului de a livra UE 10 miliarde de metri cubi de gaz anual, începând din 2009, informează rian.ru.IRITAŢI. "Toate capacităţile de transport ale ţărilor din Asia Centrală fac obiectul unor contracte vizând livrarea de gaz în contul nostru până în 2010. Nu înţelegem ce aşteaptă comisarul european prin cele 10 miliarde de metri cubi pe care Turkmenistanul i-ar fi rezervat pentru UE începând din 2009", a declarat purtătorul de cuvânt al Gazprom, Serghei Kuprianov. Comisarul european pentru relaţii externe Benita Ferrero-Waldner anunţase că Turkmenistanul a fost de acord să furnizeze anual Uniunii Europene 10 miliarde de metri cubi de gaz, potrivit cotidianulu Financial Times. "Preşedintele ne-a dat asigurări că 10 miliarde de metri cubi vor fi puşi deoparte pentru Europa, pe lângă posibilităţi de participare la noi câmpuri care vor fi scoase la licitaţie", a declarat Ferrero-Waldner pentru FT, după ce s-a întors din Turkmenistan. Nu este "o cantitate mare", dar este "un foarte important prim pas", a adăugat oficialul european. Experţii spun că nu este clar cum şi când va fi livrat acest gaz. Toate exporturile de gaz actuale ale Turkmenistanului, de circa 50 de miliarde de metri cubi, sunt acoperite de contracte care expiră în 2028. Turkmenistanul are şi alte rezerve, dar acestea nu sunt exploatate, iar exploatarea lor pune dificultăţi tehnice, pe lângă obiecţiile politice ale Rusiei şi altor state de la Marea Caspică. O conductă submarină către Azerbaidjan, unde s-ar conecta la cea deja existentă către Occident, ar întâmpina aceleaşi dificultăţi.
VARIANTE. Există trei opţiuni pe termen scurt, a spus Ferrero-Waldner. Una ar fi interconectarea printr-o miniconductă a instalaţiilor offshore azere şi turkmene, aflate la o distanţă de 60 de kilometri. O alta ar fi construirea unei conexiuni terestre cu Kazahstanul. Cea de a treia opţiune este lichefierea gazului şi transportarea acestuia pe mare. Promisiunea preşedintelui turkmen Gurbanguli Berdîmuhamedov intervine în contextul unei competiţii intense, declanşată după moartea fostului lider izolaţionist Saparmurat Niazov, pentru accesul la rezervele uriaşe de gaz pe care le are această ţară. Berdîmuhamedov a promis să furnizeze mai mult gaz Rusiei, cel mai important cumpărător de gaz turkmen, printr-o conductă ce ar urma să fie construită, şi Chinei, printr-un traseu trans-asiatic care ar trebui să fie operaţional anul viitor. S-a luat în calcul şi o rută sudică către Pakistan.