SUFLETUL COMERTULUI
Berea populara are o noua campanie de promovare desfasurata sub sloganul: "Dupa fapta si rasplata".
Marca Noroc s-a nascut postrevolutionar, drept competitie pentru veterana Bucegi. Dupa cateva campanii inegale ca valoare contul de la Interbrew a intrat pe maini bune: Headvertising semneaza azi noua campanie "Dupa
munca si rasplata".
TANIA COHN, ALEX ANGHEL
Filmul rapid al solicitantei zile de lucru a unui taximetrist roman - cu "munca, munca, munca, munca" drept fond sonor pentru 25 de secunde - si un final relaxant, in care harnicutul nostru se odihneste binemeritat in fata unei beri, pe inserat, e povestea spotului tv.
Spotul vine sa sustina transformarea Noroc atat la nivelul produsului - acum pe piata sub o noua reteta - , cat si la nivelul aspectului sticlei si al etichetei, in contextul realizarii unui "lifting" al marcii, in 2003, prin spoturile "Paturica", "Vanatorii" si "La iarba verde" (pentru lansarea berii la sticla de plastic).
TRADUCE POZITIONAREA. De apreciat e si sloganul, care, pentru prima oara dupa multa vreme, nu copiaza pozitionarea, ci traduce spiritul populist pe care mizeaza brief-ul, intr-o vorba romaneasca istet reinterpretata: "Dupa munca si rasplata".
"Sloganurile succesive ale marcii Noroc au fost si sunt o foarte fidela exprimare a pozitionarii acestei beri. "Cea mai buna bere populara", slogan mostenit in momentul in care am preluat marca, era exact pozitionarea in segment luata cu "Ctrl C, Ctrl V" si pusa ca atare sub logo. Insa din package (ambalaj, forma sticlei - n.r.), din executiile de lansare - altminteri memorabile in randul targetului - si din asocierea marcii cu un anumit tip de "mediu", ea a inceput in timp sa fie perceputa drept "berea oamenilor modesti", modesti mai degraba la figurat decat la propriu. Lucru confirmat de niste studii de piata recente care ne-au pus pe ganduri. Si pe lucru", lamureste Serban Alexandrescu, Directorul de Creatie al agentiei.
ROMANUL TRAGE CHIULUL. De obicei, in reclamele la bauturi care vizeaza oamenii mai modesti, sunt exploatate - autoironic, in cazurile fericite - momentele in care romanul "trage chiulul", ori de la munca (vezi Unirea, Hanul Ars), ori de la indatoririle casnice (vezi Golden Brau).
Frumusetea, in cazul Noroc, tot o bautura populara, e ca spotul prezinta romanului o alta atitudine legata de raportul "munca - relaxare", si ea, cat se poate de credibila. Iar asta, fara sa renunte la umor. Astfel, rolul de formator in plan social al publicitatii nu e lasat de izbeliste, implinind un orizont de asteptare intr-ale evolutiei comunicarii, despre care vorbesc la unison si Wally Olins si Jaques Seguela.
BERICICA SI RESPONSABILITATEA. In "On brand" - britanicul, si-n ultimele volume - francezul, anunta ca pasul urmator pe care-l va face publicitatea se va materializa in abordarea responsabila a oricarui act de comunicare.
La noi, teama ca responsabilitate inseamna automat si mesaje plictisitoare, enervante sau dascalitoare ii determina pe cei mai multi creativi sa elimine din start functia educativa si rolul social al publicitatii. Prin spotul "Dupa munca si rasplata", in care relaxarea si, o data cu ea, bericica bine meritata vin abia la capatul unei zile de munca, Headvertising demostreaza, cum ne-a obisnuit, ca se poate sa le iei in calcul pe toate: de la umor pana la promovarea (de
subtext) bunelor obiceiuri de consum.
RISCURI. Acum nu ramane decat sa se sesizeze CNA-ul, cu un comentariu privind bautura la volan, de vreme ce personajul spotului e un taximetrist. Pentru cei care iau mot-a-mot spotul, e de amintit ca la fel ca literatura, publicitatea e o conventie. Si daca acestia o tin mortis, cum ca spotul la "Noroc" e "felie de viata",
le sugeram sa remarce ca personajul nostru merge la bere dupa incheierea programului.
DETALII
"Executia este una "de tranzitie", in care am pastrat castingul vechilor spoturi, dar care dramatizeaza noul concept de comunicare. In timp, vrem sa evoluam catre un target mai tanar (adica "mai putin in varsta") si sa consolidam pozitionarea de "relaxarea de dupa munca", atat prin noi executii tv cat, mai ales, prin metode alternative, mai putin conventionale, de branding si comunicare." (Serban Alexandrescu, Director de Creatie, Headvertising)
ISTORIC
Newmarkt, Bucegi, Burger sunt marcile concurente ale Noroc.
"Noroc" a fost gandit si lansat de Interbrew impreuna cu agentia Leo Burnett in mai 2000.
Salonul de creatie Headvertising a preluat contul in 2003.
"Hai Noroc si la mai mare", "Cea mai buna bere populara" si "Dupa munca si rasplata" au fost, cronologic, cele trei sloganuri ale marcii de bere Noroc.
Celelalte marci active ale Interbrew sunt Stella Artois, Beckâs, Bergenbier si Caraiman.