x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Financial Times: Gazul metan aprinde şi mai tare conflictul ruso – ucrainean

Financial Times: Gazul metan aprinde şi mai tare conflictul ruso – ucrainean

de Ovidiu Ciutescu    |    09 Dec 2008   •   00:00

Conflictul dintre Rusia şi Ucraina pe subiectul livrărilor de gaze naturale este departe de a fi reglementat, a declarat directorul general adjunct al Gazprom, Aleksandr Medvedev, citat marţi de cotidianul britanic Financial Times.



Kievului nu i se va permite “să fure gaze”, a adăugat Aleksandr Medvedev, precizând pentru ziarul britanic că negocierile cu Ucraina continuă şi că speră în încheierea unui acord până la sfârşitul acestui an, notează Agerpres. Reprezentanţi ai Gazprom urmează să se întâlnească miercuri, la Bruxelles, cu responsabili ai Comisiei Europene pentru a le face cunoscută hotărârea lor în ceea ce priveşte recuperarea datoriei pe care Kievul o are la livrările de gaze naturale ruse, adaugă Financial Times. Gazprom speră astfel ca UE - care depinde energetic de Rusia în proporţie de circa 25%, o mare parte din gazele ruseşti livrate Europei tranzitând teritoriul ucrainean - să facă presiuni asupra Kievului pentru a fi găsită o soluţie şi pentru a fi evitat un scenariu precum cel din 2006, când un conflict similar a afectat aprovizionarea energetică a mai multor state vest-europene.

Gazprom susţine că societatea ucraineană Naftogaz îi datorează 2,4 miliarde de dolari pentru gazele livrate în perioada septembrie-noiembrie a.c.. Ucraina contestă însă anumite penalităţi pe care Gazprom vrea să i le impună pentru întârzierile înregistrate la plata gazelor naturale livrate şi solicită o amânare a rambursării datoriei sale. Datoria ucraineană blochează încheierea unui contract între cele două părţi pentru anul 2009, ce prevede trecerea treptată de la un preţ redus la preţul de piaţă pentru gazele naturale ruse ce vor fi livrate Ucrainei, conform unui acord încheiat în luna octombrie între premierul rus Vladimir Putin şi omologul său ucrainean Iulia Timoşenko

×
Subiecte în articol: lumea