x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Finlanda va construi prima autostradă verde din lume

Finlanda va construi prima autostradă verde din lume

20 Aug 2010   •   00:00

Finlanda intenţionează să construiască prima "autostradă verde" din lume, presărată cu staţii care să asigure alimentarea cu electricitate şi biocarburanţi, produşi din resurse locale, inclusiv deşeuri, a anunţat joi directorul proiectului, Aki Marjasvaara, citat de site-ul lesquotidiennes.com.



Scopul este crearea unui model de autostradă ecologică. Nu există niciun proiect de acest tip şi ar fi un exemplu pentru toată lumea. Este vorba despre folosirea deşeurilor produse în zonele traversate de autostradă la producerea etanolului şi, la modul mai general, de utilizarea resurselor din regiunile respective la producerea pe loc a energiei necesare maşinilor care vor merge pe autostrada verde.

Printre alte propuneri se numără instalarea unor pompe geotermice, informarea publicului asupra nivelului emisiilor maşinilor şi a impactului asupra mediului,notează Agerpres, precum şi îmbunătăţirea nivelului de iluminare (reglat în funcţie de condiţiile climatice).

Proiectul vizează construirea a 130 km la autostrada dintre Turku (vest) şi Vaalimaa (est, la graniţa cu Rusia). Raportul despre posibilitatea sau nu a construirii autostrăzii verzi, ca şi evaluarea costului final, urmează să fie gata în martie 2011. Înainte însă, trebuie stabilit dacă un asemenea proiect este destul de important ca să primească susţinere de la Uniunea Europeană. Dacă totul se va petrece bine, construcţia propriu-zisă ar urma să înceapă în toamna lui 2011, finalizarea fiind prevăzută în 2016. Costul final s-ar cifra la 700 milioane de euro. Obiectivul pe termen lung este realizarea deplasărilor motorizate neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon, precizează iniţiatorii proiectului într-un comunicat.

×
Subiecte în articol: lumea