Fosila unei specii de crocodil, veche de aproximativ 80 de milioane de ani, a fost prezentată la Rio de Janeiro, de cercetătorii brazilieni, care o consideră "veriga lipsă" dintre crocodilii preistorici şi cei din zilele noastre
Fosila unei specii de crocodil, veche de aproximativ 80 de milioane de ani, a fost prezentată la Rio de Janeiro, de cercetătorii brazilieni, care o consideră "veriga lipsă" dintre crocodilii preistorici şi cei din zilele noastre, informează AFP. Scheletul fosilizat de "Montealtosuchus arrudacamposi" a fost descoperit în 2004, la Palo Alto, în statul Sao Paulo, şi a putut fi reconstituit în proporţie de 80%. Este vorba de un prădător cu o lungime de 1,5 - 1,7 metri, cu o greutate de aproximativ 40 de kilograme, care se hrănea în special cu cadavre de animale, au precizat cercetătorii de la Universitatea federală din Rio de Janeiro (UFRJ). Specia, datând din Cretacicul superior, a trăit în urmă cu 80 - 85 de milioane de ani. Una dintre caracteristicile acestui crocodil este că nu trăia în apă sau în zonele mlăştinoase, aşa cum se întâmplă cu rudele lor actuale, ci pe pământ şi era un animal foarte rapid, a explicat Felipe de Vasconcellos, paleontolog la UFRJ. Prin poziţia ochilor şi a nărilor, fosila se situează între crocodilii preistorici şi cei din zilele noastre, fiind un fel de verigă lipsă", spune cercetătorul.
Descoperirea fosilei de "Montealtosuchus arrudacamposi" ar putea impune reevaluarea teoriei care situează originea crocodililor actuali în emisfera nordică. Însă, în emisfera nordică nu a fost descoperită nicio specie "intermediară", precum cea adusă la lumina zilei în Brazilia, a spus Vasconcellos. Specialiştii cred că e posibil ca originea acestor animale să se fi situat în emisfera sudică şi ca acestea să fi apărut în America de Sud sau Africa pe vremea când cele două continente nu erau separate. Acest lucru ar schimba teoria propagării unei specii întregi, a explicat cercetătorii.