x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Franco Frattini: Cetăţenii care nu sînt din spaţiul Schengen trebuie amprentaţi la frontiere

Franco Frattini: Cetăţenii care nu sînt din spaţiul Schengen trebuie amprentaţi la frontiere

de Ovidiu Ciutescu    |    16 Mai 2008   •   00:00
Franco Frattini: Cetăţenii care nu sînt din spaţiul Schengen trebuie amprentaţi la frontiere

Ministrul italian de externe Franco Frattini a propus amprentarea la frontiere a cetăţenilor din afara spaţiului Schengen şi înfiinţarea unei bănci de date la nivel european, pentru a preveni intrarea în Italia a unor cetăţeni europeni care reprezintă un risc pentru siguranţa publică.

Ministrul italian de externe Franco Frattini a propus amprentarea la frontiere a cetăţenilor din afara spaţiului Schengen şi înfiinţarea unei bănci de date la nivel european, pentru a preveni intrarea în Italia a unor cetăţeni europeni care reprezintă un risc pentru siguranţa publică.

PROPUNERE. Fostul comisar european pentru justiţie consideră că este necesară o reflecţie la nivel european asupra acordului Schengen, semnat în urmă cu 22 de ani, despre care consideră că ar trebui reevaluat pentru a vedea dacă mai este eficient în Europa actuală. Va fi vorba de o reflecţie într-un climat european, fără decizii unilaterale, a dat asigurări oficialul italian într-o conferinţă de presă de la Lima. Printre măsurile propuse de Frattini se numără luarea amprentelor digitale ale cetăţenilor din afara spaţiului Schengen şi crearea unei bănci de date la nivel european. România, care a aderat la Uniunea Europeană în 2007, nu face parte încă din spaţiul Schengen, în care nu există controale la frontiere. În consecinţă, cetăţenii români pot intra în ţările Schengen după ce li s-au verificat actele de identitate. "În prezent, este clar că Europa nu se mai confruntă numai cu problema liberei circulaţii, ci şi cu cea a siguranţei la frontiere", a explicat Frattini, amintind că a vorbit despre această temă şi în perioada în care a fost comisar european. Frattini a dat asigurări că deciziile Guvernului italian privind imigraţia şi siguranţa publică se vor încadra în "normele europene" şi vor fi luate în colaborare cu România. El a subliniat că "nu vor exista expulzări în masă" şi că hotărîrile autorităţilor italiene vor fi adoptate într-un climat de cooperare cu România şi cu alte ţări din care provin cei mai numeroşi imigranţi.

 

PROIECTE. Frattini a anunţat că a discutat deja cu premierul Călin Popescu Tăriceanu şi i-a explicat că, din punctul său de vedere, este fundamentală aplicarea unor acorduri bilaterale semnate, dar care nu au fost implementate. Printre acestea se numără un acord care prevede repatrierea celor care comit infracţiuni. În plus, legea română prevede că cetăţenii expulzaţi dintr-o altă ţară UE pot fi vizaţi în România de o limitare a dreptului la liberă circulaţie, potrivit fostului comisar. Roma intenţionează să ceară fonduri europene pentru integrarea romilor cît mai repede, după modelul altor ţări UE, printre care Spania, a precizat şeful diplomaţiei italiene. Italia este singura ţară europeană care nu a cerut astfel de fonduri, a declarat el, dînd asigurări că Guvernul Berlusconi va începe imediat formalităţile necesare. El a subliniat şi necesitatea protejării şi educării copiilor, decăzînd chiar din drepturile părinteşti pe cei care comit acte de violenţă vizînd minori. Pentru copii, şcolarizarea este fundamentală, iar cei romi trebuie trimişi la şcoală "forţat", dacă este nevoie, chiar şi în pofida dorinţei părinţilor, a afirmat oficialul italian. Noul guvern italian de dreapta a anunţat că pregăteşte o serie de măsuri vizînd combaterea imigraţiei ilegale asociată cu infraţionalitatea, după o serie de fapte diverse în care au fost acuzaţi în special români. Pachetul de siguranţă, care ar trebui să fie aprobat în şedinţa de Guvern de miercuri, a provocat temeri că românii din Italia vor fi discriminaţi şi că drepturile lor de cetăţeni europeni vor fi încălcate.

 

×
Subiecte în articol: magazin schengen frattini