x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Franţa / Am trăit să o vedem şi p’asta. Romii cer locuri de muncă!

Franţa / Am trăit să o vedem şi p’asta. Romii cer locuri de muncă!

de Ovidiu Ciutescu    |    11 Dec 2008   •   00:00
Franţa / Am trăit să o vedem şi p’asta. Romii cer locuri de muncă!

Circa o sută de romi proveniţi din România şi Bulgaria s-au reunit miercuri după-amiază în faţa Adunării Naţionale din Franţa pentru a cere să li se permită accesul pe piaţa muncii ca tuturor celorlalţi cetăţeni europeni, relatează Liberation.



Romii  locuiesc în Franţa de şapte, 12 sau 15 ani şi cer drepturi la muncă egale cu ale celorlalţi cetăţeni europeni. "Li se reproşează că nu au resurse. Dar de fapt, sunt împiedicaţi să îşi câştige existenţa. Este o ipocrizie!", a declarat Jeannine Bechet din cadrul asociaţiei ATD Quart Monde, citat de Mediafax. De la aderarea României şi Bulgariei la UE, în 2007, romii sunt în principiu liberi să circule în toate statele membre pe baza buletinului, dar după trei luni dreptul de rezidenţă este condiţionat în Franţa de mijloacele de subzistenţă sau de obţinerea unui permis de muncă. Romii se supun aceloraşi reguli ca toţi străinii din afara UE, conform unui decret votat în martie 2007, valabil până în 2012, dar după această dată, ei vor avea aceleaşi drepturi ca toţi cetăţenii europeni.

"De ce să aşteptăm până în 2012? Trebuie să punem capăt acestei politici imbecile imediat", a declarat Yves Douchin, care militează pentru drepturile romilor. Pentru a intra în legalitate însă aceştia trebuie să completeze un dosar şi să plătească 850 de euro, sumă destul de greu de obţinut, iar pentru a se angaja au nevoie de acte, astfel încât majoritatea lucrează la negru. "Este foarte greu să găseşti un agajator dispus să aştepte două sau trei luni (perioada necesară pentru a intra în legalitate) înainte de a începe lucrul. Cel mai adesea este nevoie de mână de lucru imediat, în special în construcţii", potrivit unuia dintre manifestanţi.

×
Subiecte în articol: lumea