x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Frumuseţea feminină, handicap pentru obţinerea anumitor posturi

Frumuseţea feminină, handicap pentru obţinerea anumitor posturi

09 Aug 2010   •   00:00

Frumuseţea feminină nu este întotdeauna un avantaj pentru a găsi un loc de muncă, afirmă un studiu universitar american care arată că o femeie frumoasă nu va fi aleasă pentru o muncă reputată ca mai degrabă "masculină", informează AFP, citat de Agerpres.



În schimb, potrivit acestui studiu realizat de cercetători ai Universităţii din Colorado şi publicat în Journal of Social Psychology, un bărbat seducător este preferat întotdeauna pentru indiferent care post, fie că acesta este reputat ca foarte masculin sau dimpotrivă feminin.

Autorii celor două studii au invitat mai mult de 60 de studenţi în psihologie - jumătate bărbaţi şi jumătate femei - să aleagă candidaţi pentru diferite locuri de muncă orientându-se după nişte fotografii. Lista celor 26 de posturi varia de la vânzător de lenjerie la paznic de închisoare, trecând prin director financiar şi şef de şantier, pentru care candidau 204 persoane.

Rezultatul constatat a fost că femeile atrăgătoare constituiau obiectul unei severe discriminări când trebuia atribuit un post considerat "masculin" unde aparenţa avea puţină importanţă. Astfel, o femeie frumoasă este îndepărtată adesea din posturi ca directoare financiară, directoare de cercetare şi dezvoltare, inginer sau şedf de şantier, a constatat studiul.

"În aceste meserii, să fii seducătoare este într-adevăr un handicap pentru o femeie", a indicat Stephanie Johnson, profesor asistent la UC Denver Business School, una dintre autoarele studiului.

În cursul celui de-al doilea studiu, un curriculum vitae însoţea fotografia fiecărui candidat, dar aceasta nu a schimbat percepţia selecţionerilor. "Nu a existat diferenţă, indiferent dacă a existat curriculum vitae. S-ar fi putut crede că adăugând informaţii şi nu doar fotografia, ei vor judeca şi pe baza altui lucru decât doar după aparenţă. Ei bine, nu", a subliniat ea.

×
Subiecte în articol: lumea