x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Gazoduct / Bulgarii devin parteneri în proiectul South Stream

Gazoduct / Bulgarii devin parteneri în proiectul South Stream

de Corina Andriuta    |    18 Ian 2008   •   00:00
Gazoduct / Bulgarii devin parteneri în proiectul South Stream

11:49  • Bulgaria şi Rusia vor deţine fiecare câte 50% din compania care va gestiona gazoductul ce va traversa teritoriul bulgar în cadrul proiectului South Stream, concurent al proiectului european Nabucco, la care participă şi România, anunţă rian.ru.

Bulgaria şi Rusia vor deţine fiecare câte 50% din compania care va gestiona gazoductul ce va traversa teritoriul bulgar în cadrul proiectului South Stream, concurent al proiectului european Nabucco, la care participă şi România, anunţă rian.ru.

SEMNEAZĂ VINERI. Acordul, aprobat în cursul unei reuniuni extraordinare a guvernului bulgar, a intervenit în marja vizitei de două zile la Sofia a lui Vladimir Putin şi urmează a fi semnat vineri dimineaţă. "Negocierile au fost încoronate de succes pentru ambele părţi. Interesele Bulgariei sunt păstrate", a declarat şeful guvernului într-o scurtă conferinţă de presă. Astfel, cantitatea de caz care va tranzita Bulgaria va creşte cu 30 de miliarde de metri cubi pe an, aproape dublu faţă de prezent, a precizat ministrul economiei şi energiei Petar Dimitrov. "Am ajuns la capătul unor negocieri foarte dure. Partea rusă a acceptat în ultimul moment o mare parte din condiţiile puse de Bulgaria", declarase anterior la televiziunea naţională vicepreşedintele Comisie economie a Parlamentului, Petar Kanev, membru al delegaţiei bulgare care a participat la negocieri.

SACI CU BANI. Elementul decisiv în negocieri a intervenit joi seară, la discuţiile miniştrilor economiei din cele două ţări. "Interesul nostru naţional este apărat. Bulgaria va avea o parte din compania internaţională care va exploata conducta. Vom primi sute de milioane de dolari pe an ca taxe de tranzit" a gazului rus către Europa, a precizat Kanev. Joi, guvernul bulgar apreciase că un acord pentru participarea Bulgariei la proiectul South Stream, concurent al proiectului european Nabucco, nu va fi semnat în timpul vizitei lui Putin, deoarece mai există divergenţe ce trebuie lămurite, atât asupra părţii deţinute de Bulgaria, cât şi asupra taxelor de tranzit.Premierul Serghei Stanişev, care se va întâlni cu Vladimir Putin vineri după-amiză, declarase joi că "nu trebuie semnate acorduri cu orice preţ".Uniunea Europeană, care importă din Rusia aproape jumătate din gazul pe care îl consumă, susţine totuşi proiectul Nabucco, la care participă şi Bulgaria. Nabucco va transporta gaz de la Marea Caspică, ocolind Rusia.

×
Subiecte în articol: magazin