x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Georgia susţine că există agenţi Gazprom în structurile UE

Georgia susţine că există agenţi Gazprom în structurile UE

13 Feb 2009   •   00:00

Autorităţile Georgiei au recomandat excluderea, din cadrul comisiei de anchetă a Uniunii Europene care cercetează cauzele războiului ruso-georgian din august, a mai multor experţi pe care îi consideră părtinitori. În afară de aceasta, ministrul georgian al reintegrării, Temur Iakobaşvili, a declarat că unii dintre membrii comisiei ar avea legături cu Gazprom, fără a preciza de care anume, notează cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.



"Puteţi verifica numele şi prenumele membrilor comisiei şi veţi descoperi că unii dintre aceşti oameni lucrează în organizaţii finanţate de Gazprom", a declarat Iakobaşvili, citat de Agerpres. Pretenţii concrete au fost formulate de Tbilisi la adresa lui Otto Luchterhandt, şef de catedră la Universitatea de drept est-european de la Hamburg, şi a lui Christopher Langton, colaborator al Institutului internaţional pentru studii strategice. Încă înainte de crearea acestei comisii de anchetă a UE, ai căror membri sunt, cei doi îşi exprimaseră poziţia pe marginea conflictului din august, poziţie care nu corespunde celei georgiene. Langton publicase un articol intitulat "Visele Georgiei au fost spluberate, însă de aceasta ea trebuie să se acuze doar pe sine". În articol se spune că niciuna dintre părţi nu are dreptate. Şi Rusia, şi Georgia au făcut în mod nejustificat apel la forţă: Tbilisi a dorit să recucerească prin forţă Osetia de Sud, iar Rusia s-a folosit de această situaţie pentru a-şi consolida influenţa în Caucazul de Sud.

Preşedintele comisiei pentru apărare din parlamentul georgian, Ghivi Targamadze, a declarat la rândul său că doi dintre membrii comisiei de anchetă a UE "ştiu de la bun început" că războiul a fost declanşat de Georgia. În opinia sa, poziţia celor doi ar putea influenţa raportul final al comisiei. Comisia UE care anchetează cauzele şi conjunctura conflictului din august fusese creată în decembrie 2008, fiind condusă de fostul reprezentant al Organziaţiei Naţiunilor Unite  în Georgia, Heidi Tagliavini. Se aşteaptă ca raportul comisiei să fie prezentat la sfârşitul lui iulie 2009.Boxscore.

×
Subiecte în articol: lumea