x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Germania / Uşă închisă muncitorilor est-europeni

Germania / Uşă închisă muncitorilor est-europeni

23 Feb 2009   •   00:00

Ministrul german al Muncii şi Afacerilor Sociale, Olaf Scholz, doreşte să menţină închise graniţele Germaniei pentru mâna de lucru ieftină din noile state membre UE, informează Der Spiegel, citat de Agerpres.



Guvernul de la Berlin doreşte să menţină şi dincolo de 2009 restricţiile impuse muncitorilor din statele care au aderat la Uniune la 1 mai 2004, aceştia putând spera să aibă acces la piaţa germană a locurilor de muncă abia din 2011. Într-un interviu, Scholz şi-a argumentat decizia prin recesiunea economică mondială tot mai accentuată, spunând că, din această cauză, "nu este momentul potrivit pentru a ne deschide înainte de vreme piaţa muncii pentru toţi muncitorii" din noile state membre, a spus oficialul de la Berlin.

Prin aceste noi declaraţii el nu a făcut decât să argumenteze din nou decizia luată încă de anul trecut de guvernul federal, chiar înainte ca actuala criză economică să fi afectat Europa. Încă din februarie 2008 Scholz spusese că doreşte o prelungire a restricţiilor impuse muncitorilor din ţările nou-aderare. Acest lucru a fost oficializat în iulie 2008, prin Programul de acţiune privind circulaţia forţei de muncă. În mod formal, Germania trebuie să comunice Comisiei Europene decizia sa până la sfârşitul lui aprilie. "Vechile" state membre UE au putut impune muncitorilor din ţările est-europene aderate la Uniune în 2004 restricţii de maxim şapte ani, perioadă divizată în trei etape, de doi, trei, respectiv doi ani. După fiecare etapă, statele care au limitat accesul muncitorilor au obligaţia să comunice Bruxellesului decizia lor de a ridica sau menţine - şi, în acest caz, să şi argumenteze - restricţiile. Cum în mai 2009 expiră şi cea de-a doua etapă, Germania va mai putea menţine aceste restricţii pentru cel mult doi ani, din 2011 fiind obligată să permită liberul acces al muncitorilor est-europeni pe piaţa sa. Germania a rămas aproape singurul "vechi" stat membru care a adoptat această poziţie. În afară şi de Austria, restul ţărilor UE şi-au deschis piaţa muncii pentru statele aderate la UE în 2004.

×
Subiecte în articol: lumea