Gîndeşte VINTAGE, iubeşte VINTAGE, poartă VINTAGE, exprimă-te VINTAGE ! Măcar o dată în viaţă... Ce sînt hainele vintage? Obiecte vestimentare vechi, de acum zeci de ani şi chiar din secolele al VIII-lea sau al XIX-lea.
Gîndeşte VINTAGE, iubeşte VINTAGE, poartă VINTAGE, exprimă-te VINTAGE ! Măcar o dată în viaţă... Ce sînt hainele vintage? Obiecte vestimentare vechi, de acum zeci de ani şi chiar din secolele al VIII-lea sau al XIX-lea. O hăinuţă poate fi în acelaşi timp şi vintage şi la modă, dacă a fost bine întreţinută şi dacă e asortată. Specialiştii au căzut de acord în privinţa unor termeni uzitaţi în acest domeniu şi, prin urmare, vintage poate fi numit un produs al perioadei 1920-1960 ; retro caracterizează anii ’60-’70, iar antic, produsele mai vechi de o sută de ani. Dar pentru specialiste sau nespecialiste, pentru toate împătimitele de haine vintage online (şi nu numai), acest termen înseamnă vechi, special, rar, şic şi… moda revine.
“O excepţie de la regulă o constituie hainele create de designerii celebri, haine care pot fi declarate «vintage» chiar şi la doi-trei ani după ce au fost create”, spune Mihaela Paşcu, administrator al blogului http://vintageloverspub.blogspot.com/, casă, să o numim aşa, a tuturor site-urilor de haine şi accesorii vintage româneşti. “Iubirea pentru vintage nu are vîrstă, însă tinerii sînt clienţii cei mai fideli, iar un factor important în acest sens îl constituie accesul la internet. Şi tot tinerii sînt cei mai preocupaţi de formarea unui stil şi de tendinţele actuale (şi nu mă refer la colecţiile haute couture).”
Vintage = second hand? “Hainele vintage sînt cele care păstrează semnele unei anumite perioade sau aparţin unor colecţii celebre. Valoarea lor a crescut în timp, unele piese ajungînd astăzi să coste cîteva mii de euro. În schimb, putem considera second-hand hainele obişnuite, care pot fi şi de firmă (cu excepţia celor semnate de designeri celebri), dar care nu aparţin perioadelor mai sus menţionate. Totuşi, nu aş spune că moda vintage este în floare, sînt puţini cei care se îmbracă «vintage» tot timpul şi nu cred că în acest moment există o renaştere a acestui stil”.
De unde ideea vintageloverspub? “Ideea îmi aparţine. Ei bine, orice blogger ştie cît de dificil este să urmăreşti zilnic cîte 10-20 de site-uri preferate. M-am gîndit că cel mai uşor ar fi să le aduc pe toate sub acelaşi acoperiş şi să vin astfel în ajutorul tuturor iubitorilor de vintage din România. Acum, cei care îşi fac site-uri vintage ne anunţă prin e-mail, iar noutăţile sînt afişate automat pe pagina noastră”. În prezent, sub umbrela “vintageloverspub” se află 17 bloguri, iar în lista second-hand şi retro sînt 22 de adrese.
Citește pe Antena3.ro