x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Halloween in cifre

Halloween in cifre

de Adriana V. Paduraru    |    11 Noi 2005   •   00:00
Halloween in cifre
MAGAZIN
Americanii au cheltuit in 2005 peste trei miliarde de dolari

Halloween-ul este o sarbatoare care, pe langa faptul ca goleste buzunarele, mai strica si dintii copiilor si adultilor. De ce cariaza sarbatoarea spiritelor maselele? Raspunsul ar fi simplu daca ne gandim ca americanii au achizitionat bomboane in valoare de peste 1,2 miliarde de dolari. Iar potrivit unui sondaj realizat de National Confectioners Association (NCA), aproximativ 90% dintre adultii Statelor Unite "fura" dulciuri din cosuletele copiilor lor. Numai anul trecut, americanii au consumat 11 kilograme pe cap de locuitor. Reprezentantii NCA au mai declarat ca anual, pentru aceasta sarbatoare, se produc peste 9.071.900 de kilograme de "candy corn" (bomboane in forma de boabe de porumb, colorate galben cu rosu, nelipsite din "meniul" de Halloween). De altfel, Halloweenul este sarbatoarea cu prilejul careia se vand cele mai multe dulciuri.

CRESTERE. Anul trecut, americanii au scos din buzunare 3,1 miliarde de dolari, in 2005 estimandu-se o crestere cu 5,4%. Potrivit revistei Forbes, cetatenii de peste Ocean au cheltuit de Halloween 3,3 miliarde de dolari. Reprezentantii National Retail Federation (NRF) au gasit si o explicatie asupra acestei cresteri. "Halloween-ul nu mai este o sarbatoare a copiilor. Adultii au inceput si ei sa se distreze, considerand Halloweenul un prilej de a redeveni pentru cateva ore copii", a declarat Scott Krugman, vicepresedintele NRF.

COSTUME. Indiferent ca sunt de inger sau demon, costumatiile pentru Halloween sunt nelipsite din garderoba in noaptea de 31 octombrie. Pentru acestea, americanii cheltuiesc peste 1,2 miliarde de dolari. Iar aproximativ jumatate din suma reprezinta investitia in vestimentatia pentru adulti. De asemenea, s-a estimat ca peste 3,8 milioane de fetite sa se imbrace in printese cu ocazia acestei sarbatori.

DOVLECI. Nelipsiti sunt si dovlecii, care - fie ca se sculpteaza, fie ca se transforma in placinta - ii "usureaza" pe cetatenii Statelor Unite de 162 milioane de dolari. In conditiile in care pretul unui dovleac este in medie de 3,40 de dolari, la un simplu calcul aflam ca americanii au cumparat peste 47.600.000 de dovleci. Pentru decorarea locuintei, alta cheltuiala: 840 de milioane de dolari. Numai Craciunul intrece aceasta sarbatoare "infricosatoare".

FELICITARI. Desi Ziua Indragostitilor ramane principala sarbatoare in care se trimit felicitari, Halloween-ul are si el "pretentiile" sale. Potrivit revistei Forbes, americanii au trimis peste 30 de milioane de felicitari, pentru care au cheltuit aproximativ 140 de milioane de dolari.

1,2 mld. $
au dat americanii pe bomboane

162 mil. $
au dat americanii pe dovleci
140 mil. $
au dat americanii pe felicitari

3,8 mil.
de fetite s-au costumat in printese

×
Subiecte în articol: dolari