x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Hipnoza in terapia impotriva cancerului la săn

Hipnoza in terapia impotriva cancerului la săn

de Pompiliu Kostas Radulescu    |    30 Aug 2007   •   00:00
Hipnoza in terapia impotriva cancerului la săn

Specialişti de la Mount Sinai Medical Center, din New York, afirmă că hipnoza ajută in cazul operaţiilor de cancer la săn, anunţă Journal of National Cancer Institute.

Specialişti de la Mount Sinai Medical Center, din New York, afirmă că hipnoza ajută in cazul operaţiilor de cancer la săn, anunţă Journal of National Cancer Institute.

TERAPII ALTERNATIVE. Condus pe un eşantion de 200 de femei, studiul relevă o evoluţie postoperatorie mai rapidă şi cu efecte secundare mult reduse in cazul acelor paciente care inainte de intervenţia chirurgicală la săn au participat la o şedinţă de hipnoză. In timpul cercetărilor, specialiştii au impărţit femeile internate la secţia de oncologie in două grupe. Primul grup a primit vizita unui psiholog, fiecare pacientă luănd parte la 15 minute de hipnoză cu o oră inainte de operaţie. Procesul, condus de specialişti in terapii de relaxare, a constat şi in căteva lecţii de autohipnoză. Al doilea grup, in afara unei simple discuţii cu medicul despre intervenţia chirurgicală, nu a beneficiat decăt de căteva cuvinte de incurajare.

Urmărirea evoluţiei pacientelor inainte şi după operaţie, a relevat date extrem de interesante. Printre primele observaţii inregistrate in timpul studiului este şi faptul că femeile din primul grup, cele care au beneficiat de cele 15 minute de hipnoză in timpul pregătirii pentru sala de operaţie, au necesitat o doză mai mică de anestezic decăt cele din al doilea grup de studiu. Dar şi reacţiile postoperatorii, cum ar fi intensitatea durerii, stările de ameţeală, agitaţia, in esenţă intreg disconfortul fizic şi emoţional datorat intervenţiei chirurgicale, s-a constatat că este mult mai scăzut in cazul primului grup de paciente.

MUTUAL AVANTAJOS. Dincolo insă de toate aceste efecte pozitive pe care hipnoza, laolaltă cu administrarea medicaţiei tradiţionale, le aduce cu sine, o astfel de practică oferă şi alte avantaje. "Reducerea costurilor unei astfel de intervenţii chirurgicale este unul dintre ele", e de părere dr. Guy Montgomery, psiholog la Mount Sinai School of Medicine. "O astfel de procedură costă per pacient 8.561 de dolari in spitalul nostru. Dar, datorită scurtării duratei operaţiei şi a terapiei postoperatorii in regim de internare graţie pregătirii prin hipnoză a pacientului, costurile pot scădea spectaculos, chiar şi pănă la cifra de 772 de dolari".

Deşi in mod tradiţional hipnoza este asociată cu pierderea totală de către subiect a controlului, dr. Montgomery susţine că in fapt există in literatura de popularizare o doză importantă de speculaţie şi recomandă celor sceptici sau care se tem de hipnoză să se informeze cu atenţie pentru a putea beneficia de acest tratament. "Hipnoza este un intrument puternic de care fiecare dispune pentru a prelua frăiele propriei sănătăţi. Mintea umană este extrem de puternică. Trebuie doar să invăţăm să o folosim la adevărata ei capacitate", spune psihologul. "Să ne amintim doar de efectul placebo".

In viitorul apropiat, grupul de studiu işi propune să dezvolte cercetarea şi pe alte grupe de pacienţi.

×
Subiecte în articol: magazin