x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Hugo Chavez: Industria cimentului va fi naţionalizată

Hugo Chavez: Industria cimentului va fi naţionalizată

de Ovidiu Ciutescu    |    04 Apr 2008   •   00:00
Hugo Chavez: Industria cimentului va fi naţionalizată

11:20 • Preşedintele venezuelean Hugo Chavez a anunţat că va naţionaliza imediat industria de ciment din Venezuela, decizie ce va afecta compania mexicană Cemex, la doar un an după ce şeful statului a lansat o campanie puternică de naţionalizări.

Preşedintele venezuelean Hugo Chavez a anunţat că va naţionaliza imediat industria de ciment din Venezuela, decizie ce va afecta compania mexicană Cemex, la doar un an după ce şeful statului a lansat o campanie puternică de naţionalizări.

REFORMĂ. În 2007, Hugo Chavez a anunţat, într-un interviu televizat, o amplă naţionalizare în sectorul energiei şi telecomunicaţiilor, ameninţând că va extinde procesul către sectorul bancar, industria cimentului şi cea siderurgică: "Vom lua toate măsurile legale pentru a naţionaliza în cel mai scurt timp toată industria cimentului". Chavez a acuzat frecvent companiile private de ciment că exportă produsele lor în loc să le vândă pe piaţa internă pentru a contribui la o criză a locuinţelor ce a atras critici din partea susţinătorilor preşedintelui. Tot în 2007 Chavez a atras atenţia asupra unor "acţiuni de corecţie" împotriva diviziei Cemex din Venezuela, după ce aceasta a fost acuzată că poluează. Analiştii au declarat la acea vreme că Cemex este destul de puternică pentru a nu fi afectată de naţionalizare a activelor sale din Venezuela.

TEAMĂ. Investitorii au început să se îngrijoreze în ultimele săptămâni de faptul că Cemex, numărul trei la nivel mondial în producţia de ciment, ar putea înregistra profituri mai mici din cauza unei încetiniri economice în Statele Unite ale Americii. În 2007, Venezuela a naţionalizat activele companiei Cementos Andinos, deţinută de grupul columbian Argos. Chavez a ameninţat că va naţionaliza compania siderurgică Ternium Sidorover, însă până la urmă s-a ajuns la negocierea unui acord pentru a evita acest lucru. Anunţul lui Chavez de a naţionaliza industria cimentului arată faptul că preşedintele Venezuelei revine la naţionalizările agresive din 2007, scrie Reuters.

×
Subiecte în articol: magazin chavez