x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Îndemn prezidenţial: Votaţi canalizarea!

Îndemn prezidenţial: Votaţi canalizarea!

de Vlad Teodorescu    |    30 Mai 2008   •   00:00

Greu de calificat conferinţa de presă ţinută joi seara de preşedintele Traian Băsescu. Aproape că a fost de nerecunoscut prin cuminţenia discursului. Nu tu un "eu sînt în spatele lui Blaga”, sau "Oprescu trăgea chiulul şi cînd era vice primar, darămite acum!” Nici o aluzie la faptul că, atenţie!,  dacă nu cîştigă din primul tur, doctorul e ca şi dus…



Greu de calificat conferinţa de presă ţinută joi seara de preşedintele Traian Băsescu. Aproape că a fost de nerecunoscut prin cuminţenia discursului. Nu tu un "eu sînt în spatele lui Blaga”, sau "Oprescu trăgea chiulul şi cînd era vice primar, darămite acum!” Nici o aluzie la faptul că, atenţie!,  dacă nu cîştigă din primul tur, doctorul e ca şi dus… De această dată, evident scrîşnind din dinţi, domnul Băsescu s-a menţinut în limitele acordate de lege şi de bunul simţ unui om politic responsabil. Faptul că nu a ţinut morţiş să pună cireaşa pe tort, sau mai bine spus, bomboana pe coliva campaniei, a uimit în egală măsură analişti, oameni politici şi în special membrii Fan Clubului "Băse te iubim că ca tine nu găsim!” S-a văzut încă o dată că atunci cînd încearcă să fie oficial şi potolit, preşedintele se comportă ca un luptător de wrestling pus să danseze menuet în sala mare a balului.

În plus, nu putem să nu remarcam limbajul de lemn folosit. E adevarat şi faptul ca îndemnul de a merge la vot – ce plicticoşenie! – nu poate fi rostit pe versuri de hip-hop, dar sînt convins că staff-ul care a inventat poanta cu ardeiul iute era capabil de ceva mai mult. Aşa, cuvîntarea de joi seara ne îndreptăţeşte să spunem că, cel puţin în privinţa discursului electoral, Băsescu a fost pentru noi, un fel de Iliescu doi!
Fiindcă e clar că de această dată, asta a gandit, asta a spus.

Discursul  prezidenţial a avut doua componente mari şi late. Pe de-o parte îndemnul de a ieşi la vot şi pe altă parte, importanţa alegerii preşedinţilor de consilii judetene.

În ceea ce priveşte îngrijorarea cu privire la numarul celor care işi vor rupe un sfert de oră, duminică, pentru a da cu ştampila pe buletine, aceasta este perfect îndreptaţită şi este sustinută de prognozele "pe bune” primite de preşedinte dimineaţa, la prînz şi seara, de doua săptămîni încoace. Domnul Basescu este conştient că, în actualele condiţii, ieşirea la vot doar a electoratului dedicat fiecarui partid ar dezavantaja puternic formaţiunea prezidenţiala, PL-D, cu aderenţă la public doar pe hîrtie. De aceea s-a simţit dator să încerce mobilizarea de ultim moment a indecişilor. A celor proveniţi din masa celor care pînă mai ieri l-ar fi votat şi dacă ar fi candidat la postul preşedinte al Institutului Astronomic de pe Marte.

Cît priveşte cea de-a doua componentă, aproape rurală a discursului,  preşedintele s-a adresat în special alegatorilor de consilii şi preşedinţi de consilii judeţene. Adică acolo unde se vor pompa şi cheltui multe milioane de euro în urmatorii patru ani. De aceea, ca exemplu în privinţa bunăstării care ne aşteaptă dacă votam pe cine trebuie, domnul Băsescu a pus pe primul loc canalizarea şi nu grădiniţele, şcolile sau infrastructura rămasă undeva la nivelul secolului trecut.

În plus, dacă îndemnul de a (re)pune la locul lor baronii locali (pentru că despre ei este vorba), va putea spune oricînd: "Vedeţi, dacă nu eram eu, acum încă mai căutaţi peştişorul fermecat care să vă îndeplinească trei dorinţe”.  

Discursul de  joi seară a avut totusi şi o latură pozitivă. S-a văzut încă odata că preşedintele nu se poate desfăşura decît în situaţii de polemica. Domniei sale îi trebuie cineva cu care să se bată, pe care să-l calce în picioare spre deliciul publicului.

Din această perspectivă, tactica guvernului (dacă tactica a fost…) de a face ciocul mic a dat rezultatele scontate. Pentru prima dată după mulţi ani, preşedintele a părut că vorbeşte singur.

×
Subiecte în articol: magazin