x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Ideile lui Luther King scoase la licitaţie. De Harry Belafonte

Ideile lui Luther King scoase la licitaţie. De Harry Belafonte

de Ovidiu Ciutescu    |    09 Dec 2008   •   00:00

Cântăreţul şi actorul american Harry Belafonte va scoate la vânzare, într-o licitaţie care va avea loc joi, un document ce conţine primul discurs al lui Martin Luther King împotriva războiului din Vietnam, a anunţat celebra casă de licitaţii Sotheby's, informează AFP.



Acest discurs, susţinut la Los Angeles, pe 25 februarie 1967, a fost probabil redactat la New York, în casa lui Harry Belafonte, unde Martin Luther King avea în permanenţă o cameră pusă la dispoziţie. Acest document are un preţ de vânzare estimat între 500.000 şi 800.000 de dolari, citează Mediafax.  De asemenea, alte două documente vor fi licitate în aceeaşi zi: schiţa unui alt discurs, ce nu a fost niciodată ţinut, recuperată din buzunarul costumului lui Martin Luther King, după asasinarea acestuia, în 1968, şi o scrisoare de condoleanţe a preşedintelui Lyndon B. Johnson adresată Corettei King, văduva lui, datând din 5 aprilie 1968.

Schiţa discursului este are un preţ estimat între 100.000 şi 150.000 de dolari, iar scrisoarea de condoleanţe, între 120.000 şi 180.000 de dolari. Ambele documente i-au fost date cântăreţului de către doamna King, deoarece aceasta îl considera ca fiind unul din cei mai buni prieteni ai familiei sale, a precizat casa Sotheby's.

Născut în Harlem, în prezent în vârstă de 81 de ani, Harry Belafonte a fost, începând din anii '50, un militant activ pentru egalitatea în drepturi a tuturor persoanelor şi a contribuit la colectarea a milioane de dolari pentru lupta împotriva apartheidului şi a sărăciei din Africa. Harry Belafonte a ajutat-o pe cântăreaţa şi activista sud-africană Miriam Makeba să intre pe teritoriul Statelor Unite în anii '60. Cei doi au înregistrat mai târziu un album despre situaţia sud-africanilor în timpul epocii apartheid, recompensat cu un premiu Grammy.

×
Subiecte în articol: lumea