BBC4 va transmite, pe 27 octombrie, un documentar despre satul Glod, locul unde au avut loc filmarile la comedia lui Sacha Baron Cohen, fara ca satenii sa stie...
BBC4 va transmite, pe 27 octombrie, un documentar despre satul Glod, locul unde au avut loc filmarile la comedia lui Sacha Baron Cohen, fara ca satenii sa stie...
Carmen Ciorebea poate fi caracterizata drept o adolescenta lipsita de entuziasm, dar poate concluziona cu certitudine un lucru: "Glod este un sat oribil. Nimic nu se intampla aici, nu-i nimic frumos de vazut aici. Cred ca nu voi fi niciodata fericita in acest sat."
Sentimentele ei sunt impartite de multi alti locuitori ai satelor romanesti lovite de saracie aflate in umbra Carpatilor. Viata aici este intr-adevar grea. Toaletele sunt putin mai mult decat niste gauri in pamant, iar singurele mijloace de transport sunt caii sau magari. Majoritatea satenilor se descurca cum poate adunand fier vechi sau cultivand mici parcele de pamant.
Atunci cand o echipa de la Hollywood a ajuns in Glod acum trei ani, pentru a realiza un "documentar" despre viata lor, multi dintre cei 1000 de locuitori au manifestat entuziasm atunci cand au primit o recompensa materiala pentru participarea la filmari.
Chiar daca mustaciosul prezentator, inalt si slabanog, arata putin ciudat, cine erau ei sa judece lumea televiziunii? N-au reactionat nici atunci cand, cam neobisnuit, personalul ciudat a adus o vaca intr-una din casele lor sau cand acesta a insistat sa fie transportat intr-o masina tractata de un cal, desi aceasta era perfect functionala.
Ceea ce nu aflasera satenii din Glod despre Borat era faptul ca interpretul acestui rol nu filma un documentar ci turna o comedia, iar multe din glume erau facute chiar pe seama lor. In film, Glod si locuitorii sai, reprezentau orasul natal din Kazahstan al lui Borat.
Au realizat ca adevarul era altul doar in momentul in care au vazut pelicula, in crisma satului, Pe ecrane erau ei, portretizati ca un grup de violatori si prostituate, care se angaja bucuros si in relatii incestuoase.
Una dintre localnice, distribuita in rolul sorei lui Borat, este descrisa drept a patra in ierarhia prostituatelor din Kazahstan. In acelasi mod involuntar, o doamna mai in varsta joaca rolul mamei lui Borat, iar un mecanic e cel care provoaca avorturi in sat.
Toti au fost pacaliti, iar oroarea lor in fata acestui eveniment a fost surprinsa de o echipa de televiziune BBC, s-a intors la Glod la doi ani de la filmarile echipei lui Cohen.
Lucrurile nu s-au miscat decat la suprafata. Satul este in continuare lipsit de apa curenta sau de canalizare, si putini dintre locuitori au un loc de munca regulat. Multe dintre fete sunt incurajate sa se marite de tinere, la 15 sau 16 ani. La 17 ani, Carmen, este considerata de tatal sau, Ion, o "bunica", pentru ca a refuzat sa se marite pana la aceasta varsta.
De aceasta data, satenii sunt mult mai ostili atunci cand vad o camera de luat vederi. Multi refuza sa fie filmati, alti cer bani pentru acest lucru. Cei accepta totusi sa vorbeasca isi descarca furia pentru modul rusinos in care au fost descrisi in filmul lui Borat.
Pentru Spiridon Ciorebea a fost un adevarat soc atunci cand a descoperit rolul sau din film - "M-au descris ca ginecolog, cel care provoaca avorturi. Nu sunt doctor, si nu provoc avorturi. Asta e lucrul care ma deranjeaza cel mai mult, daca era un documentar trebuia sa spuna adevarul despre noi, asta nu m-ar fi deranjat."
Un alt localnic, Nicolae Tudorache - caruia i s-a spus in timpul filmarilor ca jucaria sexuala ce a fost atasata de bratul amputat este de fapt o proteza, este la randul sau dezgustat. "E dezgustator. Ne-au prostit pe toti sa facem lucrurile pe care ni le-au cerut fara sa stim ce aveau de gand sa faca. Ne-au facut sa parem primitivi, niste salbatici necivilizati."
In documentarul BBC este prezentata o intalnire intre localnicii revoltati si unul dintre avocatii ce au sosit in sat in urma scandalului, promitand sa obtina compensatii materiale pentru comunitate, Ed Fagan. "Treaba mea este sa-l fac pe Baron Cohen sa plateasca. Vreau sa-i faceti o mizerie din viata, asa cum v-a facut-o voua. Puteti sa-i distrugeti cariera", le spune Fagan satenilor, preconizand ca in urma actiunii in justitie ar putea obtine compensatii de pana la 15 milioane de lire sterline.
Pentru Ion Ciorebea promisiunile avocatului reprezintau o ocazie in viata - cu acei bani ar fi putut transforma satul Glod, ar fi putut aduce apa curenta in sat si ar fi putut pune bazele unei industrii locale care sa asigure tuturor locuri de munca.
Nu toti localnicii au fost convinsi de potentialul castig adus ce putea fi adus de actiunea in justitie. In documentar unul dintre acestea refuza intalnirea cu avocatul, si-i reproseaza: "Ai venit aici cu buzunarele tale pline de bani. Ma amagesti. Nu am incredere in tine!".
Ion Ciorebea a fost convins de avocati, alaturi de bunicul sau si de Nicu Tudorache sa depuna plangere impotriva lui Cohen si a producatorilor filmului - Twentieth Century Fox.
O actiune ambitioasa, dar nerealizata, a fost aceea in care urmau sa-si faca protestul public la Hollywood intr-o confruntare directa cu Cohen prilejuita de acordarea premiilor Oscar. Fiindu-le imposibil sa obtina viza pentru Statele Unite ei au putut prezenta doar o plangere la birourile din Londra a producatorilor filmului, fiind chiar imediat escortati afara, din motive de securitate.
Privind in urma, la un an de la acele evenimente,Ion Ciorebea, se intreaba "Ce-or fi vrand avocatii astia sa faca cu noi? E un haos". Stresul luptei pentru dreptate i-a afectat sanatatea, el suferind un atac de cord. "Nu imi mai pasa de nimic. Nu mai suport. Satenii nu mai cred in mine, ei chiar cred ca am luat o parte din banii ce le erau destinati. Am reusit sa-mi fac o multime de dusmani. S-a ras inca o data de noi, intai filmul, apoi procesul."
Fiica sa ii simte lupta - "Tatal meu se simte rau pentru ca le-a promis satenilor imbunatatirea vieti lor pe care acum nu le poate onora." Poate ca lucrurile in viata ei s-au indreptat spre un final fericit, s-a maritat si asteapta primul copil.
Ea crede ca acum poate fi fericita chiar si in Glod. Sacha Baron Cohen si echipa sa de filmare au nascut un sentiment amar caruia ii va lua multi ani sa dispara, soarta este hotarata daca ar incerca vreodata sa se intoarca: "Il vom omori!", spun satenii..
Spiridon si Ion Ciorebea
www.dailymail.co.ukCitește pe Antena3.ro