x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Instanţa supremă a amânat judecarea recursului lui Omar Hayssam

Instanţa supremă a amânat judecarea recursului lui Omar Hayssam

21 Ian 2008   •   00:00

Instanţa supremă a amânat, luni, pentru 18 februarie judecarea recursului omului de afaceri Omar Hayssam, condamnat în primă instanţă la 20 de ani de detenţie, pentru implicare în răpirea a trei jurnalişti români în Irak.



Instanţa supremă a amânat, luni, pentru 18 februarie judecarea recursului omului de afaceri Omar Hayssam, condamnat în primă instanţă la 20 de ani de detenţie, pentru implicare în răpirea a trei jurnalişti români în Irak.

Noul avocat al jurnalistului Ovidiu Ohanesian - una dintre victimele sirianului Hayssam, care a stat sechestrată timp de 55 de zile, în Irak - a solicitat un termen pentru studierea dosarului, cererea aprobată de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

Pe de altă parte, unul dintre avocaţii lui Hayssam a înmânat un plic preşedintelui de complet care conţine o declaraţie notarială a sirianului.

În 13 iunie 2007, instanţa Curţii de Apel Bucureşti a aplicat două pedepse în cazul lui Omar Hayssam, respectiv 20 de ani pentru acte de terorism şi 15 pentru infracţiuni la Legea 535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului, acuzatul urmând să execute pedeapsa cea mai mare.

Instanţa a decis şi confiscarea sumei de 30.000 de dolari şi plătirea de daune morale de câte două milioane de euro pentru fiecare dintre cei trei jurnalişti răpiţi la Bagdad.

Instanţa a mai dispus măsura sechestrului asigurator pe anumite bunuri ale lui Omar Hayssam şi ale soţiei sale, precum şi cheltuieli judiciare către stat de 70.000 de lei.

Totodată, instanţa i-a interzis sirianului anumite drepturi civile şi cetăţeneşti pentru o perioadă de zece ani după executarea pedepsei cu închisoarea.

Decizia Curţii de Apel Bucureşti a fost contestată de avocaţii sirianului la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Iniţia, în acest proces, Omar Hayssam a fost acuzat alături de Mohammad Munaf (ghidul celor trei jurnalişti români în Irak, condamnat, în primă instanţă, la Bagdad la moarte prin spânzurare) de iniţiere, constituire şi sprijinirea unei asocieri în scopul săvârşirii de acte de terorism prevăzute de articolul 35 din Legea 535/2004.

Cu aproximativ un an înainte, în 26 aprilie 2006, instanţa Curţii de Apel Bucureşti stabilise judecarea lui Omar Hayssam în stare de libertate, pe motive medicale, sirianul părăsind România la sfârşitul lunii iunie. Ulterior, anchetatorii au stabilit "cu certitudine" că sirianul a părăsit ilegal România şi că se află în afara spaţiului naţional, iar Curtea de Apel Bucureşti a emis pe numele său un mandat de urmărire internaţională.

În septembrie anul trecut, soţia sa lui Hayssam a obţinut o hotărâre judecătoarească prin care i s-a permis, împreună cu cei şapte copii ai sirianului, să părăsească România, pentru o perioadă determinată, pentru a merge la bunici, ei ajungând în Siria de unde nu s-au mai întors.

Omar Hayssam este dat în urmărire internaţională în toate cele 186 de state afiliate OIPC Interpol.
  • Mediafax

×
Subiecte în articol: magazin hayssam omar omar hayssam instanţa