O reţea bine organizată, de indivizi certaţi cu legea, a reuşit în cîţiva ani să lase fară case peste 30 de persoane, majoritatea din judeţul Constanţa. Victimele erau selectate din cîrciumi, preferate fiind persoanele vîrstnice, amatoare de băuturi alcoolice, care locuiau singure sau nu aveau rude.
Interlopii au avut un plan bine pus la punct. După alegerea victimei, aceasta era tratată în mod preferenţial. I se ofereau gratis mîncare, băutură la discreţie şi nopţi de neuitat prin barurile de lux din Constanţa. Adică o aparentă prietenie în spatele căreia scopul era cît se poate de clar: cîştigarea încrederii. După 2-3 săptămîni de petreceri, victimelor li se propunea să-şi vîndă apartamentele şi să primească în schimb o garsonieră sau un apartament la periferia oraşului şi diferenţa de bani. Încrezători că noii prieteni le vor binele şi confortul financiar, aceştia au acceptat să semneze procuri prin care delegau diverse persoane din reţea să se ocupe de tranzacţiile imobiliare.
MOD DE OPERARE. După ce apartamentele erau vîndute, oamenii erau duşi noaptea în noile locuinţe. Periferia oraşului însemna, însă, comunele Ceamurlia de Jos, Lunca, Stejaru, sau fosta colonie de exploatare minieră Altîn Tepe, toate în judeţul Tulcea, ori comuna Cerchezu din judeţul Constanţa. Victimele erau transportate în stare de ebrietate avansată sau drogate şi ulterior abandonate în locuinţe mizere sau în case părăsite. Trezirea la realitate era tragică. În acest mod, reţeaua condusă de clanul Urlea care acţionează de ani de zile pe teritoriul judeţului Constanţa şi-a însuşit sume impresionante de bani din tranzacţiile imobiliare derulate cu acordul scris al victimelor. După mai multe plîngeri depuse la Poliţia Năvodari şi IPJ Constanţa poliţiştii au constatat că este vorba despre acelaşi mod de operare, iar Serviciul de Invetigaţii Criminale a început ancheta.
POVESTEA LA CALD. Cîteva din declaraţiile luate victimelor sunt şocante prin naivitatea lor. Constanţa Drăgan a avut un apartament cu două camere în centrul oraşului Năvodari: „ M-au păcălit tiganii ăia! După ce ne-am împrietenit cu ei şi ne-au convins că o să avem mai mulţi bani dacă ne mutăm la ţară, a venit una, Mariana, ne-a spus să-i dăm contractul de casă ca să nu mai umblăm noi, am semnat şi o hîrtie, habar n-am ce şi în trei zile ne-a vîndut locuinţa. Cred că mi-a pus ceva în cafea cînd am semnat. Apoi ne-au adus aici, la Ceamurlia, unde au zis că ne-au luat apartament la bloc. N-am mai văzut niciun ban după ce au vîndut locuinţa. După cum vedeţi asta în care stăm e o dărîmătură. Drogată, moartă, am semnat. Asta e!”.
În acelaşi bloc a fost adus şi bătrînul Gheorghe Dragomir după ce interlopii i-au văndut apartamentului cu patru camere pe care l-a avut în Constanţa: „ Într-o zi au venit la noi două persoane, un cuplu, şi au cerut să închirieze o cameră. În principiu şi eu şi soţia mea eram de acord. Ne-am mai întîlnit de cîteva ori, iar într-o zi m-au rugat să merg cu doamna pînă la Iaşi că aveau nevoie de un martor ca să vîndă nişte pămînt. M-a lăsat vreo trei zile acolo cu şoferul cu care am plecat şi ea s-a întors la Constanţa. Nu ştiu cum a convins-o pe nevastă-mea să vîndă apartamentul, dar a făcut-o. S-a întors după mine, m-a adus direct la un notar, în Babadag, unde m-a pus să semnez nişte acte gata pregătite, apoi am ajuns aici, la Ceamurlia unde am găsit-o şi pe nevastă-mea. Sub pretextul că merg să facă nişte cumpărături, doamna asta şi cu o prietenă de-a ei au plecat imediat, şi au furat şi poşeta soţiei cu 450 milioane în ea luaţi pe apartamentul din Constanţa”. Soţia lui Gheorghe Dragomir nu-şi aminteşte cînd şi cum a semnat procura pentru vînzarea locuinţei.
AFACERE DE SUCCES. Majoritatea tranzacţiilor imobiliare au fost făcute la notarul Doina Gheorghe din localitatea Ovidiu. Din sutele de mii de euro încasate pe apartamente membrii reţelei investeau cîteva zeci de milioane lei pentru achiziţionarea unor locuinţe deplorabile găsite în comunele de la marginea judeţului Constanţa sau în judeţele vecine. În fosta colonie minieră Altîn Tepe au fost aduşi doi bătrîni şi o femeie iar la Lunca alte trei familii au fost abandonate în case părăsite. În comuna constănţeană Cerchezu, un bărbat a fost găsit cu multiple traumatisme craniene într-o casă abandonată, după ce membrii clanului Urlea îi vînduseră apartamentul din Năvodari prin acelaşi notar public.
DIICOT A PRELUAT CAZUL. Conform informaţiilor furnizate de purtătorul de cuvînt al IPJ Constanţa, subinspector Radu Croitoru, Serviciul Investigaţii Criminale a avut în lucru peste 30 de plîngeri: „ Pentru că prejudiciul calculat este substanţial iar această reţea are ramificaţii multiple şi modul de operare este mai deosebit dosarul a fost trimis la Parchetul de pe lîngă Tribunalul Constanţa care l-a declinat către DIICOT”. Procurorul Dumitru Uzun, şeful Serviciului Teritorial al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism, a declarat că ancheta este în derulare: „ Cazul este unul extreme de complicat şi stufos. Sînt anchetate aproape 20 de persoane aflate în stare de libertate. Cam asta e tot ce vă putem spune”. Clanul Urlea a intrat în afaceri imediat după 1989 şi este considerat un grup infracţional extrem de periculos care a controlat mult timp tranzacţiile cu peşte în zonă, iar ulterior a intrat şi pe piaţa prostituţiei. Ultimele tunuri le-au dat însă cu aceste tranzacţii imobiliare, acoperiţi de naivitatea unor proprietari de case şi apartamente care le-au facilitat, practic, afacerile dubioase.