x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Jo Leinen: Respingerea Tratatului de la Lisabona va duce la reducerea numărului de comisari

Jo Leinen: Respingerea Tratatului de la Lisabona va duce la reducerea numărului de comisari

de Ovidiu Ciutescu    |    24 Iun 2008   •   00:00
Jo Leinen: Respingerea Tratatului de la Lisabona va duce la reducerea numărului de comisari

11:10 • Abandonarea Tratatului de la Lisabona va va avea consecinţe asupra Comisiei Europene ce va fi formată în toamna lui 2009, şi care va avea mai puţin de 27 de comisari, aşa cum prevede Tratatul de la Nisa, actualmente în vigoare, a declarat pentru NewsIn Jo Leinen, preşedintele Comisiei de afaceri constituţionale din PE.

Abandonarea Tratatului de la Lisabona va va avea consecinţe asupra Comisiei Europene ce va fi formată în toamna lui 2009, şi care va avea mai puţin de 27 de comisari, aşa cum prevede Tratatul de la Nisa, actualmente în vigoare, a declarat pentru NewsIn Jo Leinen, preşedintele Comisiei de afaceri constituţionale din PE.

REPERCURSIUNI. Referendumul negativ din Irlanda, care a blocat pe termen nedefinit ratificarea Tratatului de la Lisabona, poate avea ca urmare reducerea numărului de comisari încă din 2009. "Statele membre agreaseră să acorde până în 2014 câte un comisar fiecărei ţări, în ideea că Tratatul de la Lisabona va intra în vigoare de anul viitor. În cazul în care acesta este abandonat, rămâne în vigoare Tratatul de la Nisa, care prevede reducerea numărului de comisari după ce UE se va extinde la 27 de membri - adică acum. Consiliul European ar trebui să ia o decizie în acest sens la summitul de primăvară din 2009 sau la cel din iunie, în orice caz înainte de toamna lui 2009 când trebuie formată noua Comisie", a explicat Leinen. "Avem nevoie de o nouă dezbatere despre compoziţia noii Comisii Europene, dar nimeni nu se va încumeta acum, pentru că terenul este foarte exploziv. Nu doar din cauza Irlandei, ci şi a altor ţări - în primul rînd a celor mici, care vor toate cîte un comisar, ca să nu mai vorbim de România sau Spania şi apoi de statele mari. Aşa că în toamnă trebuie lansată dezbaterea cum să arate principiul rotativ - la preşedinţia rotativă a UE s-a găsit o formulă prin care se alternează ţările mari cu cele mici, vechile state membre cu noile state membre şi probabil că vom avea asta şi în cazul comisarilor", a spus europarlamentarul german, precizînd că în comisia pe care o conduce dezbaterea nu a început încă, din cauza vacanţei parlamentare ce se apropie. Tratatul de la Lisabona a fost respins în 12 iunie la referendumul din Irlanda, singura ţară care, potrivit Constituţiei sale, era nevoită să organizeze un referendum - celelalte adoptînd Tratatul prin procedură parlamentară. Este a doua tentativă eşuată a UE de a adopta un nou Tratat, după ce în 2005 Franţa şi Olanda au respins prin referendum proiectul de Tratat Constituţional. După o "pauză de gîndire" de doi ani, statele membre au reuşit în 2007 să ajungă la un compromis - Tratatul de la Lisabona, care să prevadă, printre altele, reducerea Comisiei Europene din 2014, să acorde puteri sporite Parlamentului European, un serviciu diplomatic al UE şi un preşedinte al UE ales pentru doi ani şi jumătate.

×
Subiecte în articol: magazin Lisabona