x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun John Mather: Înainte de Big Bang puteam să ţinem universul în mână

John Mather: Înainte de Big Bang puteam să ţinem universul în mână

de Ovidiu Ciutescu    |    29 Oct 2009   •   00:00
John Mather: Înainte de Big Bang puteam să ţinem universul în mână

În cadrul unei prelegeri online în cadrul proiectului "Ştiinţa fără frontiere", organizată marţi de RIA Novosti, astrofizicianul John Mather de la Goddard Space Flight Goddard a vorbit despre crearea universului. Lauretul Premiului Nobel pentru fizică a susţinut o teorie conform căreia înainte de Big Bang universul nu depăşea 10 centimetri!



"Probabil că universul cunoscut de noi era doar o foarte mică părticică din ceea ce cunoaştem. Nu cred să fi depăşit mai mult de 10 centimetri în acea perioadă. Doar această teorie cred că poate explica toate aspectele legate de apariţia universului cunoscut de către noi", a spus Mather care a reamintit că Albert Einstein, creatorul Teoriei relativităţii, nu a crezut iniţial în expansiunea universului. Abia după expuneri ale matematicianului Alexander Friedmann, dar şi a altor oameni de ştiinţă a fost convins că universul nu poate fi stabilit. Mather a explicat modul în care întregul univers observabil poate intra într-un volum atât de mic prin faptul că "în esenţă, universul este un vid".

Cunoscutul astrofizician este convins că proiectul lansat odată cu telescopul James Webb - Telescopul Spaţial din Generaţia Următoare - va reuşi să ajute oamenii de ştiinţă să determine forma universului înainte de Big Band, dar şi să ne arate mai multe aspecte legate de originea vieţii. Telescopul James Webb are menirea de a observa cele mai îndepărtate obiecte din univers, unele aflate chiar la opt miliarde de ani distanţă!

×
Subiecte în articol: lumea