x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Letonia: Un meteorit a căzut lângă Mazsalaca (Video)

Letonia: Un meteorit a căzut lângă Mazsalaca (Video)

de Ovidiu Ciutescu    |    26 Oct 2009   •   00:00
Letonia: Un meteorit a căzut lângă Mazsalaca (Video)
Sursa foto: Ints Kalnins/Reuters

Un cioban aflat cu animalele la păscut în apropierea oraşului Mazsalaca (regiunea Valmeira) a văzut la un moment dat un fulger care a brăzdat cerul, urmat de o explozie la impactul cu solul. Ajuns la faţa locului a găsit un crater de 20 metri în diametru şi o adâncime de circa 10 metri! Niciun localnic nu a avut de suferit, arată posturile de televiziune din Letonia.





La puţin timp, la locul impactului obiectului ceresc cu solul au ajuns reprezentanţi ai Forţelor Naţionale Armate Letone precum şi membri ai Centrului Naţional de Service şi Radiaţii. "În interiorul craterului nu am putut observa nimic, probabil că resturile obiectului prăbuşit pot fi găsite dacă am săpa mult mai adânc. Un lucru este cert, prăbuşirea şi explozia au generat temperaturi foarte ridicate care au dus la topirea nisipului", a adăugat un oficial desemnat să studieze acest fenomen. El a adăugat că "este puţin ciudat şi frustrant să găseşti un asemenea crater, dar să nu ai nici cea mai mică dovadă a ceea ce a produs impactul".

Dr. Valery Şuvalov, specialist în modelarea proceselor rezultate din căderea de corpuri ceresti, de la Institutul de Dinamică şi Ştiinţe "Geospheres" a declarat într-un interviu pentru RIA Novosti că "meteoritul, care a format acest crater poate avea o dimensiune de aproximativ un metru. Dar aceasta depinde de mai  mulţi parametri - viteza, unghiul de incidenţă şi materialul din care este alcătuită masa meteoritului". Impactul meteoriţilor cu solul în locuri urbane este un fenomen destul de rar întâlnit. Ultimul astfel de eveniment semnalat este din septembrie 2007 şi s-a produs în Pisco (Peru),  în apropiere de frontiera cu Bolivia. Martorii au observat un obiect în flăcări care s-a lovit de pământ, în urma sa lăsând un crater de 30 de metri lungime şi o adâncime de şase metri. Cel mai puternic impact dintre un meteorit şi Terra are o vechime destul de recentă. Evenimentul s-a produs în toamna anului 1947 în munţi Sikhote-Alin, când un obiect cu o masă estimată la 60-100 de tone a lovit taigaua Ussuri producând un dezastru ale cărui efecte sunt vizibile şi astăzi.

×
Subiecte în articol: lumea