x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Longevitate

Longevitate

19 Mai 2006   •   00:00
Longevitate
STIINTA
Regulile de aur pentru a trai 100 de ani

Arta "life-extension" - cu alte cuvinte a prelungirii vietii - este un exercitiu de alchimie cotidiana pe care-i bine sa-l inveti inca din tinerete, este de parere ziarul italian La Stampa, citat de Rompres. Longevitatea este o calatorie cu etape, alcatuita din modul in care gandim, ne hranim, reactionam la stres, abordam munca, investim in viata afectiva, in spiritualitate. "Daca vrei cu adevarat sa adaugi ani existentei tale, atunci incepe prin a-ti schimba modul de a gandi", se repeta neincetat la Mayo Clinic din Rochester, in Minnesota, dupa ce s-a constatat ca persoanele optimiste tind sa aiba tensiunea mai scazuta decat cei care au temperament opus, mai ales datorita unui raspuns mai bun la stres.

REGULI DE AUR. Forbes.com nu uita desigur nici regulile de aur ale aspiratiei la a deveni centenari, comportamente in termeni de igiena de viata si de control medical, care merg de la sistarea fumatului la consumarea de alimente bogate in antioxidanti, in frunte cu fructele si verdeturile; de la combaterea supraponderii la practicarea exercitiului fizic regulat si pana la a face dragoste mai des. Nu este vorba - spun cercetatorii - de un raspuns biologic dezlantuit de actul sexual in sine, ci mai degraba de o cascada de efecte secundare benefice: mai putin stres, mai multa fericire, o odihna mai buna, care se traduc printr-o tensiune scazuta si o mai mare protectie impotriva infarctului si a afectiunilor cardiace. Ziarul La Stampa publica, legat de aceasta tema, si articolul "O maladie numita timpul liber". Potrivit unui studiu, sase italieni din zece sunt afectati de noul sindrom al "stresului timpului liber" care se manifesta prin telefoane celulare tot timpul deschise, internet conectat "full time", computer, tv, etc...

CAUZELE. Viata privata devine mai rea decat cele opt ore petrecute la birou. Simbolul noului mileniu nu mai este masina sau haina de firma si forma fizica, ci celularul. De aceasta maladie a vremurilor moderne sufera nici mai mult nici mai putin decat 74% dintre cei intervievati. Prin urmare, vinovata nu e numai munca. Stresul noului mileniu traieste in timpul liber, acasa si in locurile de recreere. Mai mult, un italian din trei (32 %) pune pe primul loc al "stress parade" familia si viata de cuplu, in timp ce 29% vad in timpul liber principala sursa de anxietate, iar 16% in relatiile cu prietenii si cunoscutii care iti telefoneaza in continuu. Numai un intervievat din patru (19%) a declarat ca resimte mai mult stres la propriul loc de munca. Principalele cauze de tulburare sunt prin urmare ritmurile frenetice impuse de noile tehnologii. Cosmarul cel mai mare pentru un intervievat din patru (26%) consta in a trai mereu pe fuga; iti distrug fiecare moment de relaxare cu mania cumparaturii potrivite (16 %), cu nevoia de a fi tot timpul informati (12%) sau incercand sa pari tanar (10%). Rezultatul? Cresterea tulburarilor de somn si alimentatie, cresterea folosirii nediscriminatorii de medicamente si visul de a "scoate stecherul din priza", literalmente, chiar daca cei care reusesc acest lucru sunt numai 6%.

INFO
CUM FUNCTIONEAZA CREIERUL LESBIENELOR. Creierul lesbienelor reactioneaza diferit la stimulul hormonilor sexuali decat cel al femeilor heterosexuale, comportandu-se in schimb similar cu creierul barbatilor heterosexuali, sustine o echipa de cercetatori suedezi. Aceasta descoperire vine in sprijinul teoriei conform careia homosexualitatea are o cauza somatica si nu este un comportament invatat sau dobandit prin procesul de socializare. Cercetatorii au sustinut si faptul ca similaritatile dintre reactiile creierului la stimuli de natura sexuala in cazul lesbienelor si al barbatilor heterosexuali sunt, totusi, mai slabe decat cele dintre barbatii homosexuali si femeile heterosexuale.

SUD-COREEAN IN SPATIU, IN 2008. Primul astronaut sud-coreean va pleca in spatiu in primavara anului 2008, la bordul unei navete ruse Soiuz, a anuntat Agentia spatiala rusa Roskosmos. A fost semnat un acord preliminar, iar primul cosmonaut sud-coreean este asteptat la bordul unei navete Soiuz in primavara lui 2008", a afirmat responsabilul pentru zboruri cu om la bord al Roskosmos, Alexei Krasnov. Cosmonautul va vizita timp de cateva zile Statia Spatiala Internationala (ISS).

La 30 martie, Rusia a lansat in spatiu o naveta Soiuz cu primul astronaut brazilian, Marcos Pontes. Acesta a fost primit ca un erou in Brazilia dupa ce a petrecut o saptamana la bordul ISS, in compania unui rus, Pavel Vinogradov, si a unui american, Jeffrey Williams.
×