x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Lupescu: "Nu există favorit in cursa pentru căştigarea dreptului de televizare la meciurile naţionalei"

Lupescu: "Nu există favorit in cursa pentru căştigarea dreptului de televizare la meciurile naţionalei"

de Jurnalul National    |    09 Noi 2007   •   00:00

Directorul general al FRF, Ionuţ Lupescu, a declarat, vineri, in cadrul unei conferinţe de presă, că nu există televiziuni favorite pentru căştigarea drepturilor TV a meciurilor echipei naţionale a Romăniei.

"Ceea ce mă interesează este ca pe lăngă echipa naţională să promovăm şi celelalte echipe naţionale. Âşi de aceea e normal ca o televiune cu căt mai multe televiziuni are un avantaj. Dar asta nu inseamnă că a şi căştigat. Sunt două lucruri distincte, două lucruri total diferite şi cred că e foarte important să ştii că un meci al echipei naţionale face audienţă la orice post de televiziune. Dar sunt zeci, sute de emisiuni, de ştiri, care pot să promoveze şi mai bine echipa naţională de seniori şi celelalte echipe naţionale. Vreau să vă asigur incă o dată de corectitudinea in ceea ce priveşte drepturile TV", a.spus Lupescu

Intrebat ce va alege FRF intre o promovare mai bună a tuturor echipelor naţionale şi o ofertă financiară substanţială, Lupescu a răspuns: "Oferta financiară şi promovarea trebuie să fie căt de căt apropiate".

Lupescu susţine că FRF este o instituţie privată care nu este obligată să organizeze vreo licitaţie pentru vănzarea drepturilor de televizare a partidelor echipei naţionale.

"Federaţia este o instituţie privată, noi nu suntem obligaţi să facem nicio licitaţie. Noi am incercat să facem acest lucru căt se poate de transparent. Noi am făcut această cerere de ofertă, nu licitaţie, datorită pieţei care s-a dezvoltat in Romănia. Dacă am fi vrut să dăm cuiva, puteam s-o facem de mult. Puteam să chemăm pe oricine la noi la federaţie, să semnăm şi cu asta basta. Dar, dimpotrivă, am fost căt se poate de deschişi. Mă interesează ca din această concurenţă care este pe piaţă, noi să obţinem ce e mai bun pentru echipele naţionale. Sigur că echipa naţională de seniori este principală, dar noi vrem ca lăngă ea să iasă in relief şi futsalul şi echipa de tineret şi fotbalul feminin", a precizat Lupescu.

Directorul general al FRF s-a arătat deranjat de faptul că revista pe care o deţine in proprietate, Sport Magazin, a fost implicată eronat in acordarea drepturilor TV ale partidelor primei reprezentative.

"S-a spus cum că revista Sport Magazin, deci afacerea mea personală, este implicată. Că aş fi văndut-o nu ştiu cărui trust. Sunt numai tămpenii. Spun incă o dată, nu imi vănd revista. Nu am de ce să vănd o afacere care merge foarte bine. Noi am incerca să facem acest gen de oferte pentru că este foarte importantă şi promovarea echipelor naţionale. Principiul care stă la baza acordării drepturilor TV este cel finaciar, dar nu voi folosi echipa naţională de seniori pentru creşterea audienţei unui post TV. Ci voi face ca audienţa unui post TV să-mi crească mie valorile echipelor naţionale", a afirmat oficialul federaţiei.

Conform spuselor lui Ionuţ Lupescu, FRF incearcă să respecte normele aplicate in Europa, in ceea ce priveşte acordarea drepturilor TV: "Âşi anume să facem pachete, să nu vindem pe mai mult de 2-3 ani, iar acoperirea naţională a posturilor să aibă minim 70 la sută, dacă nu mă inşel. Âşi, bineinţeles, ca meciurile echipei naţionale să fie difuzate cu acces liber. Să nu difuzeze in pay-per-view, e logic. Niciodată, căt timp voi fi aici, nu voi da meciurile naţionalei decăt in acces liber, să fie pentru toată lumea".

Directorul general al FRF spune că scopul federaţiei este de a avea in 2010 toate drepturile TV asupra meciurilor echipei naţionale, atăt pe cele acordate pe teritoriul Romăniei, căt şi in străinătate.

"Cănd am venit eu la federaţie aici nu existau drepturile. Toate contactele erau făcut dinainte şi pe termene foarte lungi. Anul acesta se termină drepturile pentru echipa naţională. Iar in 2009 se termină drepturile internaţionale asupra meciurilor jucate pe teritoriul Romăniei, dar văndute in afară. Âşi ideea este de a avea la 1 ianuarie 2010 toate aceste drepturi in măna noastră, şi naţionale şi internaţionale. Ca şi la cluburi, şi la noi banii cei mai muţi vin de la televiziuni. Âşi atunci am incercat in ultima perioadă care este valoarea reală a preţurilor pe care le plătesc televiziunile echipelor naţionale in Europa. Âşi după doi ani am reuşit să aflu care sunt sumele şi am ajuns la concluzia că e mai bine ca drepturile să le avem noi şi să nu le mai vindem niciunei agenţii", a spus directorul general al FRF.

Ionuţ Lupescu a menţionat că agenţia Sport Evolution Group nu face altceva decăt să străngă şi să prezinte FRF ofertele primite de la televiziuni.

"Acum doi ani am fost aici cu domnul Cristian Iancu şi v-am prezentat agenţia. Ceea ce face această agenţie pentru noi este de a valorifica piaţa, de a face această cerere de ofertă. Va monitoriza toate ofertele şi le va prezinta federaţiei, iar apoi federaţia va decide. In ultimii doi, pe partea de sponsorship, in care s-a făcut foarte mult, agenţia a fost plătită numai pentru ceea ce a făcut. Am văzut că un băiat deştept de la un canal de sport - il consider un băiat deştept pentru că altfel n-ar fi putut să facă ceea ce a făcut cu Liga şi cu off-shore-ul din Cipru - vorbea despre lucrurile acestea", a mai afirmat Lupescu.

Intrebat dacă de acordarea drepturilor TV se va ocupa doar Cristian Iancu, Lupescu a răspuns: "Nu, nu. Avem in 2010 mai multe posibilităţi. Le putem da in continuare unei agenţii străine să le valorifice, putem să le vindem noi meci cu meci sau putem să le oferim unei televiziuni din Romănia, adică să le dăm nu numai meciurile de pe teritoriul Romăniei ci şi de pe alte teritorii, de unde vin iar bani foarte mulţi. Deci sunt trei variante şi atunci prefer ca in 2010 să am toate drepturile la mine in ogradă".

Directorul general nu a dorit să spună cine se află in spatele atacurilor din presă din ultimele zile, dar a adăugat că le-a comunicat tuturor celor care au venit cu oferte acest lucru.

"Am ţinut să clarific lucrurile acestea pentru că nu e normal. De ce atunci cănd UEFA vine şi prezintă caietul de sarcini nu spune nimeni nimic, iar cănd facem noi acelaşi lucru ca UEFA există cineva care să critice. Am discutat personal cu domnul Sărbu, cu domnul Sassu, cu doamna Voiculescu, cu domnul Văntu, cu cei de la Kanal D şi le-am spus tuturor că ştiu cine stă in spatele acestor atacuri mizerabile care au fost in această săptămănă. Dar nu contează cine stă in spatele acestor atacuri", a precizat Lupescu.

In data de 29 octombrie, FRF a anunţat pe site-ul său oficial că drepturile TV pentru transmiterea meciurilor echipei naţionale vor fi cedate prin procedură de achiziţie. "Incepănd de astăzi, staţiile TV interesate pot intra in posesia cererii de ofertă, avănd ca obiect achiziţionarea pachetelor ce conţin drepturi de transmisie a meciurilor de fotbal disputate de echipele naţionale ale Romăniei prin intermediul televiziunilor. Termenul-limită de depunere a ofertelor este 15 noiembrie, ora 14.00", se preciza pe site-ul federaţiei. Conducerea FRF susţine că şi-a propus cedarea drepturilor TV printr-o procedură transparentă. Procesul de organizare a procedurii de achiziţie va fi administrat, din partea Federaţiei Romăne de Fotbal, de Sport Evolution Group, agentul exclusiv pentru activităţile de marketing ale FRF.

  • Mediafax

×