x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Lupte de stradă între manifestanţi şi poliţişti în Taiwan

Lupte de stradă între manifestanţi şi poliţişti în Taiwan

de Ovidiu Ciutescu    |    07 Noi 2008   •   00:00
Lupte de stradă între manifestanţi şi poliţişti în Taiwan

64 de membri ai forţelor de ordine au fost răniţi în noaptea de joi spre vineri la Taipei. Violenţele s-au produs  în cursul unor confruntări cu manifestanţi pro-independenţă care erau împotriva vizitei unui oficial chinez de rang înalt, relatează AFP, citat de Mediafax.



Ciocnirile dintre poliţie şi manifestanţi au fost generate de sosirea în insulă a preşedintelui Asociaţiei pentru relaţii dintre cele două maluri ale strâmtorii Taiwanului (ARATS), Chen Yunlin. Presa locală relatează că circa 20 de manifestanţi şi jurnalişti au fost de asemenea răniţi, în condiţiile în care mulţimea a fost dispersată cu ajutorul tunurilor de apă. Protestatarii au aruncat cu pietre şi cocteiluri Molotov. Poliţia a arestat mai multe persoane, dar nu a precizat numărul exact al acestora.

Zeci de mii de persoane, majoritatea din cadrul Partidului Democrat Progresist (DDP, partid de opoziţie), au manifestat împotriva unei reuniuni extraordinare dintre emisarul chinez şi preşedintele taiwanez Ma Ying-jeou. Militanţii pentru independenţă l-au acuzat pe preşedinte de partizanat cu Beijingul şi de "trădare" a suveranităţii naţionale. Taiwan şi China au semnat marţi o serie de acorduri economice constând în reînnoirea relaţiilor, după şase decenii de ostilităţi, între cei doi vecini. Beijingul consideră în continuare Taiwanul ca o parte din teritoriul său, încercând să-l reintegreze în pofida independenţei "de facto" a regiunii de peste 60 de ani. China a ameninţat în trecut, poziţionând sute de rachete în direcţia insulei, susţinută militare Statele Unite, că va riposta printr-o invazie în cazul în care şi-ar declara oficial independenţa.

×
Subiecte în articol: lumea