x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Magia violoncelului

Magia violoncelului

09 Dec 2004   •   00:00

CARTE
Editura Humanitas a scos pe piata, in cadrul "Colectiei de muzica", albumul cvartetului Cellissimo.
Click pentru a mari imaginea
Albinoni ("Adagio"), Dvorak ("Doloroso"), Debussy ("Preludiu"), de Swert (Elegia op. 47), Mercadante ("La Poesia") sunt cativa dintre compozitorii ale caror piese au fost inregistrate de Marin Cazacu, Alexandra Gutu, Olga Manescu si Razvan Suma - cvartetul de violoncel Cellissimo - pe CD-ul produs de Humanitas Multimedia.

Cvartetul s-a constituit in 1993, cu ocazia concertului dedicat memoriei maestrului Serafim Antropov, in cadrul caruia Marin Cazacu a reunit fosti studenti ai maestrului.

Cellissimo a sustinut un concert in cadrul Festivalului Enescu (2001), iar ulterior au participat la festivaluri de renume din Italia, Portugalia, Franta, Spania, Germania, China, Hong Kong, Macao, Singapore, Turcia.

.

.

Calatoria si Mostenitorii Securitatii

Click pentru a mari imaginea
Natsume Soseki (1867-1916), unul dintre cei mai importanti precursori ai romanului japonez contemporan, este prezent in cadrul colectiei Cartea de pe noptiera cu lucrarea "Calatoria". Cartile lui sunt o sinteza intre traditia orientala clasica si modernitate. "Astazi, la treizeci de ani, gandurile mele sunt urmatoarele: in adancul bucuriei salasluieste tristetea si, cu cat mai mare e fericirea, cu atat mai intensa este si durerea. Daca incerci sa desparti bucuria de intristare, nu-ti mai poti stapani viata: incearca sa le arunci intr-o singura parte a talerului si lumea se prabuseste. Banii sunt importanti, dar, adunan-du-se, devin o grija care iti tulbura pana si somnul. Dragostea este o incantare, totusi, daca...". Sunt gandurile cu care porneste la drum naratorul din "Calatoria", un tanar pictor care seamana intrucatva cu Tonio Kroger, cunoscutul personaj al lui Thomas Mann. Desi nu ajunge sa puna pe panza tabloul pentru care a urcat pe munte, calatoria lui se dovedeste una initiatica.

Click pentru a mari imaginea

.

O a doua carte pe care v-o recomandam este "Mostenitorii Securitatii" a lui Marius Oprea, carte in care se analizeaza rolul pe care-l joaca Securitatea si fostii activisti comunisti in Romania de astazi. Toti vrem adevarul, insa Marius Oprea il cauta si, adesea, il identifica. "Cartea se citeste, de aceea, cu un insolit amestec de ingrijorare, melancolie si naduf", scrie Andrei Plesu.

.

.

.

Jurnalul lui Bridget Jones

Click pentru a mari imaginea
Daca ati vazut filmul, poate ca veti vrea sa cititi si cartea. "Jurnalul lui Bridget Jones" (Helen Fielding, Editura Polirom) a ocupat primul loc pe lista bestseller-urilor din Marea Britanie timp de un an. Lupta lui Bridget, deopotriva amuzanta si amara, cu singuratatea si cu kilogramele in plus face din Bridget Jones o lectura extrem de agreabila. Si pentru ca filmul "Bridget Jones: la limita ratiunii" va veni la noi in ianuarie, cercetati librariile pentru ca a aparut si cartea.

.

.

.

Mitologia navaho

Click pentru a mari imaginea
In cadrul aceleiasi colectii regasiti "Mitologia Navaho". Lucrarea este conceputa ca o epopee a cunoasterii si descoperirilor. Autoarea, Leigh Sauerwein, nascuta in Carolina de Nord, a luat contact cu aceasta uimitoare lume a indienilor navaho, pe care a transcris-o intr-un stil atractiv si usor de parcurs. Cultura acestora este una in care fiintele se inteleg intre ele si formeaza o imensa familie unita. Aici, animalele pot deveni cu usurinta oameni, iar acestia, la randul lor, se transforma in animale.

.

.

.

Mitologia celtica

Click pentru a mari imaginea
La Editura Meteor Press, in colectia "Mituri fundamentale" a aparut cartea "Mitologia celtica", de Michele Mira Pons. Din Irlanda si pana in Tara Galilor, trecand prin Galicia sau Bretania, miturile celte evoca un univers misterios, in care se vorbeste despre limbajul secret al druizilor, despre lupte intre animale mitice sau despre fatalitatea iubirii. Valorile primordiale ce strabat aceste zone sunt dreptatea si curajul, fara insa a fi uitat umorul. (Cristina Ologeanu)
×