x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Mahmoud Ahmadinejad îndeamnă la rezistenţă faţă de capitalismul "lacom"

Mahmoud Ahmadinejad îndeamnă la rezistenţă faţă de capitalismul "lacom"

30 Noi 2008   •   00:00

Preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a cerut sâmbătă comunităţii internaţionale să reziste "lăcomiei" capitalismului şi să evite reconstrucţia sistemului financiar aflat în colaps, fără a omite să critice din nou Israelul, căruia îi anticipează sfârşitul, relatează AFP.



"Capitalismul este pe cale de a se sfârşi, iar eforturile depuse nu vor permite salvarea acestuia, la fel cum s-a întâmplat cu socialismul", a declarat el la Doha, în cadrul unei conferinţe ONU pe tema finanţării dezvoltării, într-un discurs transmis de televiziunea iraniană.

"Trebuie să rezistăm lăcomiei capitalismului mondial (...) şi să nu permitem sistemului actual deteriorat să se reconstruiască", a precizat el, acuzând liderii occidentali încearcă să "prezinte propria lor criză economică ca pe o criză mondială".

"Prin folosirea forţei şi a propagandei, ei vor să plătească preţul crizei financiare din buzunarele altor ţări", adăugat Admadinejad, sfătuindu-i pe liderii ţărilor occidentale să înveţe de pe urma "comportamentului lor egoist şi greşit".

Lumea trebuie mai degrabă să aplice un model economic şi bancar bazat pe "spiritualitate şi pe valorile religioase", a adăugat el.

În cadrul aceleiaşi conferinţe, preşedinte iranian, Mahmoud Admadinejad, a criticat din nou Israelul, anticipând sfârşitul "regimului sionist".

"Exprimându-mi simpatia faţă de palestinieni şi atenţionându-i pe criminalii sionişti profesionişti, anunţ că regimul sionist se apropie de propriul sfârşi, nici măcar numeroasele crime comise de aceştia nu îl vor putea salva", a precizat preşedintele iranian.

"În viitorul apropiat, conceptele de agresiune şi de sionism vor fi şterse de pe hartă", a adăugat el.

Autorităţile de la Teheran nu recunosc Israelul, iar tensiunile dintre cele două state s-au intensificat de la alegerea în 2005 a lui Mahmoud Ahmadinejad. El a menţionat în repetate rânduri că Israelul trebuie şters de pe hartă şi a calificat Holocaustul drept un "mit".

Pe de altă parte, Israelul, care acuză autorităţile de la Teheran că încearcă să dezvolte bomba nucleară, nu exclude o intervenţie militară pentru a opri dezolvarea programului nuclear iranian.
Mediafax

×
Subiecte în articol: lumea