ADEVĂR ● După 60 de ani, Regele Mihai I se întoarce la Castelul Peleş
Pe valea pîrîului Peleş, în locul numit Pietrele Arse, se înalţă
Castelul Peleş, cea mai cunoscută reşedinţă regală din România. În
august 1866, Carol I a sosit în zonă, a înnoptat la mănăstirea din
Podul Neagului, iar peisajul sălbatic şi pitoresc l-a atras aşa de mult
încît a hotărît că trebuie să pună aici piatra de temelie a unui castel.
ADEVĂR ● După 60 de ani, Regele Mihai I se întoarce la Castelul Peleş
Pe valea pîrîului Peleş, în locul numit Pietrele Arse, se înalţă Castelul Peleş, cea mai cunoscută reşedinţă regală din România. În august 1866, Carol I a sosit în zonă, a înnoptat la mănăstirea din Podul Neagului, iar peisajul sălbatic şi pitoresc l-a atras aşa de mult încît a hotărît că trebuie să pună aici piatra de temelie a unui castel.
Românii sărbătoresc la 5 iunie "Înălţarea”, dar şi Ziua Eroilor. În aceeaşi zi, va avea loc întoarcerea oficială a Majestăţii Sale Regelui Mihai I, proprietar de drept al Domeniului Regal Sinaia, la Castelul Peleş. Majestăţile Lor Regele Mihai I şi Regina Ana vor fi însoţite de Alteţele Lor Regale Principesa Moştenitoare Margareta şi Principele Radu. Majestatea Sa îşi doreşte ca o parte a şederii la Domeniul Regal Sinaia să o petreacă în intimitate, cu familia şi cu cei cîţiva invitaţi, şi, de asemenea, să îi salute pe toţi cei care vor dori să împărtăşească emoţia acestui moment, în grădina castelului. Pentru prima oară în ultimii 60 de ani, Poarta Suveranilor va fi deschisă, iar Familia Regala va păşi afară din Castelul Peleş pe această poartă.
ISTORIE. Castelul Peleş are 160 de camere şi un turn central cu o înălţime de 66 m. La momentul inaugurării, era una dintre cele mai moderne clădiri ale timpului şi primul castel care funcţiona integral cu energie electrică. Regele Carol I a fost permanent atent ca nici o cheltuială pentru construcţia Castelului să nu se facă din Lista Civilă, ci din fondurile sale personale. Astfel, Domeniul Regal Sinaia nu a făcut niciodată parte din Domeniile Coroanei. Locul ales pentru castel era sălbatic, dar pitoresc, ceea ce probabil l-a şi atras pe Carol I, care a venit pentru cea dintîi oară la Sinaia în 5-6 august 1866, fiind găzduit la mănăstirea din localitate, ridicată în 1695 de spătarul Mihail Cantacuzino. Lucrările încep în toamna anului 1873, dar piatra fundamentală a castelului va fi pusă pe 10/22 august 1875. După 1876 lucrările Peleşului sînt în grija arhitectului Johannes Schultz, asistentul lui Doderer. Pe 7 octombrie 1883 are loc inaugurarea oficială. Pînă la terminarea castelului Regele Carol I şi Regina Elisabeta au locuit la casa de vânătoare. În forma sa finală, clădirea cu o suprafaţă de 3200 mp, are de 160 de camere şi peste 30 de băi. După inaugurarea din 1883 au urmat planuri de dezvoltare, forma actuală a construcţiei fiind finalizată în 1914. În tot acest tip au lucrat peste 300 de meşteri din toată lumea. Între 1889 şi 1903, arhitectul Karel Liman va realiza şi Pelişorul, o replică modernă şi la scară redusă a clădirii mari, reşedinţa viitorului rege Ferdinand I al României şi a Reginei Maria. De altfel, cuplul regal a locuit o perioadă şi la Foişor, clădire devastată de un incendiu şi reconstruită apoi în 1933. Un calcul sumar arată că între 1875 şi 1914 s-au cheltuit la Peleş peste 16 milioane de lei-aur. În 2007, în luna martie, guvernul român a restituit Casei Regale Castelele Peleş şi Pelişor, împreună cu terenurile aferente. Majestatea Sa a decis să păstreze pentru eternitate destinaţia de muzeu a Castelului Peleş. Castelul Pelişor va fi folosit de Familia Regală, în timp ce Castelul Foişor va continua să fie dedicat protocolului de stat, pentru vizitele înalţilor oaspeţi. În acest sens, s-a încheiat un Memorandum de înţelegere cu Guvernul României.
Carmen Sylva, regina Peleşului
Regina Elisabeta şi-a lăsat amprenta asupra Castelului Peleş. Căsătoria cu Carol de Hohenzollern-Sigmeringen la 26 de ani a însemnat confruntarea cu o ţară în care o aştepta o nouă lume. A deschis minţile şi inimile cultivînd frumosul, suprema valoare pe care a slujit-o neobosit. Pînă la încoronarea din 10 mai 1881, învăţase româneşte uşor şi era entuziastă la ideea de a înălţa un castel în Valea Peleşului, scriind chiar ea versurile de inaugurare pentru piatra de temelie a Castelului Peleş, devenit apoi emblema supremă a personalităţii sale. Astăzi cartea cea mai cunoscută a scriitoarei Carmen Sylva este "Povestirile Peleşului", o culegere de legende româneşti. Dragostea pentru muzică, mai ales pentru Bach, Handel şi Brahms, a făcut din Castelul Peleş o casă a muzicienilor.CĂMIN
"Au trecut şaizeci de ani de cînd am fost ultima oară în acest loc, căminul de care am fost despărţit cu trupul, dar niciodată cu sufletul, în lungii ani de exil. Astăzi, cu inima împăcată vă urez tuturor: "Bine aţi venit în casa mea!"”
Majestatea Sa Regele Mihai I
Citește pe Antena3.ro