x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Mintea de pe urmă

Mintea de pe urmă

de Horatiu Sima    |    15 Noi 2007   •   00:00
Mintea de pe urmă

Se face lumină in cazul tragicului accident rutier din Turul Romăniei la ciclism



Ciclistul dinamovist Gabriel Jugănaru a accidentat mortal un un pieton in etapa a doua a Turului ciclist al Romăniei, datorită faptului că Poliţia locală nu şi-a făcut datoria de a inchide complet traseul.In etapa a doua, rutierii aveau de parcurs 146 de kilometri pe traseul Tărgu Jiu- Petroşani- Deva, pe o căldură infiorătoare, atunci cănd in apropape toată ţara se instalase deja celebrul cod portocaliu şi urma cel roşu. In afara căldurii sufocante şi a lungimii etapei, şi traseul a fost unul destul de greu, cicliştii blestemăndu-şi momentul in care s-au apucat de meserie. Pe un drum cu multe şicane, echipajul de Poliţie ce se afla in frunte caravanei a indrumat de două ori greşit grupul de ciclişti din faţă, precum şi maşinile din caravană, spre nemulţumirea tuturor.


INCONŞTIENTUL. In plus, pe una din porţiunile dificile, cu urcare accentuată a drumului, era să se intimple o mare tragedie. Un macaragiu, aflat in cabina utilajului ce era amplasat pe marginea drumului pentru a repara şoseaua, dornic să vadă mai bine caravana multicoloră, a coborăt din cabină pentru a-i aplauda pe ciclişti. In timp ce bătea din palme şi ii incuraja pe cei aflaţi in faţă, uriaşul utilaj a pornit in josul pantei, spre grosul plutonului, care se chinuia să urce. In acelaşi timp, braţul mastodontului a inceput să balanseze ingrozitor desupra şoselei pe care treceau maşinile din carvană şi rutierii. Ingrozit şoferul, s-a aruncat rapid in macaraua care nu avea frăna de mănă trasă, a oprit alunecarea la vale, după care, conştient de dezastrul pe care era să il producă, şi-a ingropat faţa in palme şi nu a mai privit, minute bune, cicliştii.


HAOS.
Aceştia şi-au făcut cruce că au scăpat şi au plecat mai departe, spre Deva, capătul calvarului lor din acea zi. Din păcate pentru carvana, această destinaţie avea să fie şi cea mai neplăcută. Haosul domnea pe străzile de la intrarea in oraş, acolo unde nu era nici un picior de poliţist pentru a dirija căt de căt circulaţia, dar, mai ales, pentru a opri traficul infernal. La intrarea spre centru, drumul cu prioritate pe care soseau rutierii, cotea la stănga pe culoarea roşie a semaforului. Sportivii nu puteau să aştepete la semafor schimbarea culorii, căci se aflau la circa 150 de metri de linia de sosire, dupa circa 150 de kilometri parcurşi. Iar cei care veneau pe verde nu inţelegeau de nici un fel de ce, aflaţi pe culoare verde, nu puteau să cicule corect şi erau opriţi de diverşi inşi ieşiţi pe jumătate din maşini, care le făceau semne disperatze să stea pe loc. Un ARO cu remorcă, aflat in plină viteză, a reuşit cu mare greutate să oprească şi să intre in plin in caravană. Claxoane din maşini, ţipete şi injurături strecurate printre dinţi sau rostite in gura mare ii gratulau pe ciclişti. Un haos total.


ACCIDENTUL. Ei bine, după acest viraj, nederanjat de nimeni, un conducător auto a tras pe dreapta, şi-a incuit tacticos maşina şi a vrut să traverseze şoseaua pentru a vedea ciclişti. Din păcate pentru el, nu a mai apucat să ii vadă, căci a fost izbit din plin de dinamovistul Gabriel Jugănaru, aflat intr-un grup de 6 alergători, care se băteau pentru ciştigarea sprintului final de etapă. A căzut jos, pe asfalt, ciclistul lăngă el, moment in care, din cauza izbiturii, a intrat in convulsii. Speriat, dar şi şocat, Jugănaru a reuşit să se ridice, să se urce pe bicicletă şi să alerge spre sosire strigănd să vină slavarea. Scena ne-a ingrozit, omul era ca o legumă, a fost urcat in salvare şi dus de urgenţă la spital.


MOŞ TEACĂ. Intre timp, la linia de sosire, Gabriel Jugănaru, era anchetat de oamenii legii, poliţiştii din Deva. Ei, dar mai ales cel care părea şef, s-au comportat de tot răsul. Musai il vroiau pe ciclist la Medico-legal pentru recoltarea probelor de sănge şi a dovedi că nu se află sub influenţa băuturilor alcoolice. De tot răsul, mai spunea acest pseudo reprezentant al legii, care habar nu avea de ce se intămplă la o manifestaţie sportivă, că vinovat de accident este sportivul, deoarece fapta s-a petrecut inaintea unei treceri de pietoni, unde ciclistul trebuia să acorde prioritate pietnonilor! Cert este insă că după parlamentări interminabile, plin de transpiraţie, nerecuperat după efort, Jugănaru a fost urcat in maşina poliţiei şi dus la spitalul din localtate. A stat acolo de la ora 17 pănă la ora 24. Avănd un puls extrem de ridicat după efort, el a refuzat să ii fie recoltate probele de sănge, deoarece exista pericolul de emoragie masivă, avănd pulsul de 170 de bătăi pe minut. După recoltarea probebelor şi declaraţiile date la poliţie, tărziu după miezul nopţii a ajuns şi el la hotel.


PROCES. De atunci a trecut ceva vreme, dosarul se află pe rol la Deva, iar ciclistul, fără să aibă vreo vină, a fost chemat de 3 ori la tribunalul din localitate in urma sesizării făcute de copii celui decedat. Incompetenţa poliţiştilor care nu şi-au făcut datoria de a asigura traseul a dus la această tragedie. Ei se spală pe măni spunănd că nu au ştiu de organizarea acestei etape de tur ciclist, scurt circuitul petrecăndu-se la nivelul local, unde stănga nu ştie ce face dreapta. De altfel, unul dintre dosare se referă chiar la vina pe care o au organizatorii in acest groaznic accident. După ce in noaptea de după accident pietonul a fost in comă profundă, deveanul şi-a revenit a doua zi dimineaţa, a apucat să vorbească cu medicii, spunănd că nu işi aminteşte nimic de accident, dar la căteva ore a murit.


NORMALITATE. In aceste zile, interesindu-se de soarta dosarului, preşedintele secţiei de ciclism de la clubul Dinamo, Ion Cărstea, a luat legătura cu Tribunalul din Deva. A fost inştiinţat de procurorul ce instrumentează cazul că lucrurile evolueaza spre normalitate, adică familia victimei şi-a retras plingerea de la Parchet şi de la Judecătoria locală. In aceste condiţii este normal ca sportivul să primească neinceperea urmăriri penale pentru ucidere din culpă şi să işi vadă de sport. Un lucru absolut firesc, spunem noi, deoarece, in acest caz, ciclistul chiar nu avea nici un fel de vină.

×
Subiecte în articol: magazin