x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Misiune reuşită în afara ISS pentru doi astronauţi americani

Misiune reuşită în afara ISS pentru doi astronauţi americani

17 Aug 2010   •   00:00

Doi astronauţi americani de pe Staţia spaţială internaţională (SSI) au încheiat luni o ieşire pe orbită, în timpul căreia au instalat cu succes o nouă pompă cu amoniac la sistemul de climatizare al staţiei, a informat un purtător de cuvânt al NASA, citat de AFP.



Cei doi au efectuat o ieşire în spaţiu de şapte ore şi 20 de minute, a treia pentru schimbarea pompei care s-a defectat la un scurt-circuit, pe 31 iulie. Astronauţii au mai efectuat două ieşiri pentru demontarea pompei defecte, reuşind s-o scoată abia la a doua ieşire, de miercuri 7 august. Ei au petrecut în total 22 de ore şi 49 de minute în exterior pentru a face reparaţia, considerată de NASA printre cele mai dificile realizate la staţie, din 1998. NASA a anunţat că pompa va fi pusă în funcţiune joi, restabilind astfel funcţionarea normală a sistemului de climatizare a staţiei.

După ce au fixat pompa de 355 kg, de mărimea unei căzi de baie, cu patru buloane, astronauţii au branşat cele cinci conectoare electrice. După scurt-circuitul din 31 iulie, funcţiona o singură pompă cu amoniac. Cei şase astronauţi de pe staţie, trei ruşi şi trei americani, dintre care două femei, au oprit echipamentele nenecesare şi au suspendat o jumătate din experimentele ştiinţifice. Când a doua pompă cu amoniac s-a defectat, cei trei astronauţi americani s-au dus în modulul colegilor lor ruşi, care are propria sa unitate de climatizare.

În lipsa sistemului de climatizare şi încălzire, temperatura ar urca la 120 grade în SSI când este expusă la soare şi ar coborî la - 150 grade la întuneric, a precizat NASA.

Potrivit Agerpres,SSI este un proiect de 100 de miliarde de dolari, lansat în 1998, la care participă 16 ţări, finanţat în cea mai mare parte e Statele Unite.

×
Subiecte în articol: lumea