x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Mistere/Stiinta - Expresia fetei este ereditara

Mistere/Stiinta - Expresia fetei este ereditara

de Radu Popa    |    16 Feb 2007   •   00:00
Mistere/Stiinta - Expresia fetei este ereditara

Cand suntem fericiti, suparati sau maniosi se transmite de la o generatie la alta

Cand suntem fericiti, suparati sau maniosi se transmite de la o generatie la alta

Cercetatorii israelieni au descoperit ca expresiile fetei adoptate de diferiti membri ai aceleiasi familii seamana uimitor. Potrivit studiilor intreprinse de savanti, trasaturile fetei pot avea un caracter ereditar. Rezultatele studiului confirma o ipoteza emisa de Charles Darwin in 1872. In lucrarea "Emotiile la oameni si animale", savantul a sugerat ideea ca expresia fetei poate fi mostenita. Pentru verificarea teoriei, cercetatorii Universitatii din Haifa au analizat trasaturile fetei in cazul a 21 de voluntari orbi din nastere si ale rudelor acestora. Savantii i-au intervievat pe participanti, cerandu-le sa relateze experiente ce le-au trezit stari de fericire, tristete, manie sau dezgust, inregistrand gesturile lor. Ulterior, cercetatorii le-au cerut sa se concentreze si le-au produs o serie de socuri pentru a vedea cum isi manifesta surprinderea. Cand cercetatorii au comparat rezultatele, au descoperit ca, in ciuda faptului ca voluntarii orbi nu au vazut niciodata fetele rudelor, expresiile fetelor in cazul unor emotii asemanatoare au fost identice. Cea mai mare asemanare s-a inregistrat in cazul emotiilor negative.

Expresiile fetei, un element foarte important al vietii sociale si al celei de grup, au un caracter ereditar. Acestea se pot transmite pentru membrii aceleiasi familii de la o generatie la alta

CONCLUZIE. Potrivit sefei echipei de cercetatori, Gili Peg, de la Institutul pentru Evolutie al Universitatii din Haifa, savantii au constatat ca expresiile fetei sunt tipice pentru aceeasi familie, alcatuind un fel de "semnatura faciala". Expresia fetei este mostenita, cunoscand, in acelasi timp, si un proces evolutiv. Urmatorul pas consta in stabilirea exacta a genei ce influenteaza expresiile fetei, descoperirea putand avea un rol important in tratarea autismului, boala in care fizionomia joaca un rol foarte important. Potrivit opiniei lui Ruth Mace, antropolog la Universitatea din Londra, savantii au stabilit ca exprimarea emotiilor reprezinta un proces "controlat" de selectia naturala.

NEWS
TELEFOANE "BENEFICE". Studii de specialitate referitoare la reactiile fiziologice produse de radiatiile emise de telefoanele mobile au demonstrat ca functionarea acestora nu este periculoasa pentru organismul uman. Mai mult, cercetari efectuate recent au stabilit ca aparatele respective pot declansa cresterea excitabilitatii intracorticale la nivelul cortexului motor. Departe de a fi daunator, procesul ar putea avea chiar un caracter benefic.

TATUAJE TOXICE. Ca si cum riscul contractarii SIDA sau a hepatitei din cauza acelor nesterile nu ar fi fost suficient, doi chimisti au descoperit recent ca unele substante chimice folosite pentru prepararea cernelurilor pentru tatuaje pot fi toxice. Prezentand rezultatele cercetarilor in cadrul Reuniunii Societatii Chimistilor Americani de la Atlanta, Georgia, Ronald Petruso si Jani Ingram au atras atentia asupra legislatiei foarte permisive in domeniul executarii tatuajelor, popularitatea acestei "arte" fiind in crestere atat in America, cat si in restul lumii. Rubrica realizata de Radu Popa
×
Subiecte în articol: fetei