Cand suntem fericiti, suparati sau maniosi se transmite de la o generatie la alta
Cand suntem fericiti, suparati sau maniosi se transmite de la o generatie la alta
Cercetatorii israelieni au descoperit ca expresiile
fetei adoptate de diferiti membri ai aceleiasi familii seamana uimitor. Potrivit studiilor intreprinse de savanti, trasaturile fetei pot avea un caracter ereditar. Rezultatele studiului confirma o ipoteza emisa de Charles Darwin in 1872. In lucrarea "Emotiile la oameni si animale", savantul a sugerat ideea ca expresia fetei poate fi mostenita. Pentru verificarea teoriei, cercetatorii Universitatii din Haifa au analizat trasaturile fetei in cazul a 21 de voluntari orbi din nastere si ale rudelor acestora. Savantii i-au intervievat pe participanti, cerandu-le sa relateze experiente ce le-au trezit stari de fericire, tristete, manie sau dezgust, inregistrand gesturile lor. Ulterior, cercetatorii le-au cerut sa se concentreze si le-au produs o serie de socuri pentru a vedea cum isi manifesta surprinderea. Cand cercetatorii au comparat rezultatele, au descoperit ca, in ciuda faptului ca voluntarii orbi nu au vazut niciodata fetele rudelor, expresiile fetelor in cazul unor emotii asemanatoare au fost identice. Cea mai mare asemanare s-a inregistrat in cazul emotiilor negative.
|
Expresiile fetei, un element foarte important al vietii sociale si al celei de grup, au un caracter ereditar. Acestea se pot transmite
pentru membrii aceleiasi
familii de la o generatie la alta
|
CONCLUZIE. Potrivit sefei echipei de cercetatori, Gili Peg, de la Institutul pentru Evolutie al Universitatii din Haifa, savantii au constatat ca expresiile fetei sunt tipice pentru aceeasi familie, alcatuind un fel de "semnatura faciala". Expresia fetei este mostenita, cunoscand, in acelasi timp, si un proces evolutiv. Urmatorul pas consta in stabilirea exacta a genei ce influenteaza expresiile fetei, descoperirea putand avea un rol important in tratarea autismului, boala in care fizionomia joaca un rol foarte important. Potrivit opiniei lui Ruth Mace, antropolog la Universitatea din Londra, savantii au stabilit ca exprimarea emotiilor reprezinta un proces "controlat" de selectia naturala.
NEWS
|
TELEFOANE "BENEFICE".
Studii de specialitate
referitoare la reactiile fiziologice produse de radiatiile emise
de telefoanele mobile au
demonstrat ca functionarea
acestora nu este periculoasa
pentru organismul uman.
Mai mult, cercetari efectuate recent au stabilit ca aparatele respective pot declansa
cresterea excitabilitatii intracorticale la nivelul cortexului
motor. Departe de a fi daunator, procesul ar putea avea chiar un caracter benefic.
TATUAJE TOXICE. Ca si cum riscul contractarii SIDA sau a hepatitei din cauza acelor nesterile nu ar fi fost suficient, doi chimisti au descoperit recent
ca unele substante chimice folosite pentru prepararea cernelurilor pentru tatuaje pot fi toxice. Prezentand rezultatele cercetarilor in cadrul Reuniunii Societatii Chimistilor Americani de la Atlanta, Georgia, Ronald Petruso si Jani Ingram au atras atentia asupra legislatiei foarte permisive in domeniul executarii tatuajelor, popularitatea acestei "arte" fiind in crestere atat in America, cat si in restul lumii.
Rubrica realizata de Radu Popa
|