x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Moldova / "Stranierii" provoacă frisoane puterii de la Chişinău

Moldova / "Stranierii" provoacă frisoane puterii de la Chişinău

16 Feb 2009   •   00:00

Partidul Liberal-Democrat din Moldova  a înaintat o plângere la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO), în care regimul comunist de la Chişinău este acuzat de încălcarea drepturilor electorale a peste 1 milion de cetăţeni.  La alegerile parlamentare ce se vor desfăşura la 5 aprilie aceşti oameni nu vor putea, însă, participa, din cauza lipsei sau numărului insuficient de secţii de vot în ţările în care muncesc, relatează Nezavisimaia Gazeta, citat de Agerpres.



PLD face referire în memorandum la moldovenii care muncesc în străinătate şi care menţin astfel în viaţă economia Republicii Moldova: în fiecare an, ei trimit din străinătate circa 1 miliard de dolari, sumă ce reprezintă jumătate din bugetul statului moldovean. Potrivit vicepreşedintelui PLDM, Alexandru Tănase, actuala putere de la Chişinău încearcă să menţină puterea prin orice mijloace, între care şi cel de a împiedica accesul la vot pentru acea parte a electoratului care nu ar vota niciodată cu Partidul Comuniştilor, condus de Vladimir Voronin. O asemenea atitudine ostilă faţă de comunişti manifestă tocmai muncitorii moldoveni din străinătate.

Potrivit statisticilor oficiale, numărul lor se cifrează la circa 700 de mii, dintre care peste 300 de mii lucrează în Rusia. De altfel, liderii de la Chişinău nici nu neagă faptul că această parte migratoare a populaţiei menţine pe linia de plutire economia republicii. Nu este un secret pentru nimeni că acest grup de alegători, care reprezintă peste o treime din electoratul republicii, constitue voturi potenţiale împotriva comuniştilor, care de-a lungul celor 8 ani cât s-au aflat la putere nu au putut să creeze locuri de muncă şi au determinat astfel exodul din ţară a oamenilor tineri, sănătoşi şi instruiţi.

Tănase este convins că aceşti oameni sunt parte activă a societăţii şi ei ar fi venit neapărat la secţiile de vot dacă acestea ar exista în număr suficient în Italia (unde lucrează circa 200 de mii de muncitori moldoveni), Spania (circa 100 de mii), Irlanda (circa 150 de mii) sau Rusia (circa 300 de mii). La sfârşitul săptămânii trecute, mass-media din republică au dat publicităţii o scrisoare deschisă a reprezentanţilor comunităţilor de moldoveni din străinătate, care cer autorităţilor Republicii Moldova să le asigure dreptul constituţional de a vota în timpul alegerilor parlamentare din 2009. În opinia autorilor scrisorii, comunităţile moldovene au rămas fără posibilitatea de a vota în aceste ţări unde nu există ambasade sau consulate şi unde anul trecut nu au fost deschise secţii de votare. De asemenea, autorii scrisorii fac apel la organismele internaţionale, solicitându-le să exercite presiuni asupra guvernului moldovean în vederea unei soluţionări pozitive a acestei probleme.

Între timp, muncitorii moldoveni din străinătate se mobilizează. De exemplu, comunitatea moldovenilor din Belgia a declanşat acţiunea "Telefonul schimbărilor". Concetăţenii îşi trimit mesaje cu următorul conţinut "Convinge-ţi familia şi rudele din Republica Moldova să vină în 5 aprilie la vot şi să voteze împotriva comuniştilor!". În opinia directorului Institutului pentru politică socială de la Chişinău, Arcadie Barbăroşie, acest mesaj chiar ar putea funcţiona şi atunci voturi suplimentare vor primi mai degrabă partidele de dreapta: liberalii şi liberal-democraţii, care au reuşit în timpul alegerilor municipale să câştige Chişinăul. Tocmai aceste partide manifestă interes pentru electoratul pierdut prin alte ţări. Pentru extinderea influenţei, liderii acestor partide intenţionează să convoace la 22 februarie Marea Adunare Naţională. Astfel de acţiuni se desfăşoară la Chişinău de la începutul anilor 1990, când Republica Moldova şi-a proclamat independenţa. La acea vreme, în Piaţa Marii Adunări Naţionale se adunau până la 100 de mii de oameni. Astăzi, cea mai mare parte dintre cei care ar putea veni la acţiunea de protest se află în străinătate. Însă, fără îndoială că în stradă vor ieşi studenţii, care vor fi sprijiniţi de grupuri de protestatari de la sate

×
Subiecte în articol: lumea