x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Moldova / Vizită oficială în Kazahstan amânată din cauza unui posibil complot

Moldova / Vizită oficială în Kazahstan amânată din cauza unui posibil complot

de Ovidiu Ciutescu    |    27 Noi 2008   •   00:00

Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, şi-a amânat pentru o dată ulterioară vizita oficială în Kazahstan, pe care urma să o întreprindă în zilele de 25 şi 26 noiembrie, invocând “circumstanţe deosebit de grave” care l-au determinat să rămână în această perioadă la Chişinău, scrie agenţia Omega, citată de Agerpres.



Luni seara, la Astana, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Kazahstan, Erjan Aşikbaiev, anunţase că “în cursul acestei vizite vor fi abordate probleme referitoare la dezvoltarea relaţiilor bilaterale în domeniile politic, comercial, umanitar, cultural etc., precum şi chestiuni din actualitatea internaţională şi regională”. Marţi dimineaţă, diplomaţia kazahă a anunţat amânarea vizitei şefului statului moldovean pentru o dată încă neprecizată, fără să evoce vreun motiv, însă presa de la Chişinău relata că Voronin s-a decis să rămână acasă de teama unui complot în absenţa sa. Tot, marţi, Partidul Popular Creştin-Democrat (PPCD) a organizat un miting de protest în faţa Ambasadei Rusiei din Chişinău, punctând în acest fel împlinirea a cinci ani de la eşecul “Memorandumului Kozak”. În 2003, la presiunea Uniunii Europene şi SUA, preşedintele Vladimir Voronin s-a răzgândit să-şi pună semnătura pe proiectul de document rusesc ce prevedea federalizarea Republicii Moldova şi staţionarea pe o perioadă nelimitată a trupelor ruse în Transnistria, chiar în momentul în care fostul preşedinte rus Vladimir Putin se îmbarcase pentru cursa spre Chişinău.

Luând cuvântul în cadrul acestui miting, preşedintele PPCD, Iurie Roşca, care este şi vicepreşedinte al parlamentului moldovean, a avertizat în legătură cu pericolul ca “forţele proimperiale” din Republica Moldova să organizeze o lovitură de stat în interesul Rusiei. Asta, cu toate că Moscova îl susţine în continuare pe preşedintele Voronin, spre disperarea Tiraspolului, remarcă unii observatori de la Chişinău. “Putin Vova, i-aţi trupele din Moldova!” - au scandat simpatizanţii PPCD sub geamurile misiunii diplomatice a Rusiei. Cu această ocazie, liderul PPCD, Iurie Roşca, a anunţat că la Chişinău a fost creată o Comisie pentru salvarea independenţei republicii de imperialismul rus, promiţând că parlamentul moldovean va depune în continuare eforturi pentru retragerea trupelor ruse din Transnistria. Într-un interviu pentru agenţia Omega, Roşca nu a exclus marţi repetarea scenariului din primăvara anului 2005, când blocul electoral Moldova Democratică a încercat să destabilizeze situaţia politică în ajunul alegerilor parlamentare, cu ajutorul Moscovei. Referindu-se la “coloana a cincea a Rusiei în Republica Moldova”, liderul PPCD i-a nominalizat pe rivalii partidului său la alegerile din primăvara anului viitor - Alianţa Moldova Noastră, a fostului primar al Chişinăului, Serafim Urecheanu, Partidul Liberal-Democrat, Partidul Social-Democrat şi Partidul Democrat.

×
Subiecte în articol: moldova lumea