x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Moldovenii nu au învăţat nimic din politică. Partidul lui Voronin rămâne favorit în ochii electoratului

Moldovenii nu au învăţat nimic din politică. Partidul lui Voronin rămâne favorit în ochii electoratului

de Vitalie Calugareanu    |    29 Oct 2008   •   00:00
Moldovenii nu au învăţat nimic din politică. Partidul lui Voronin rămâne favorit în ochii electoratului

Pronosticuri electorale sumbre la Chişinău pe fondul unei sărăcii extreme şi a nivelului înalt al corupţiei. Cel mai reprezentativ sondaj sociologic lansat de Institutul de Politici Publice din Moldova evidenţiază o victorie sigură a Partidului Comuniştilor la alegerile din 2009 în condiţiile unei opoziţii fărâmiţate.



Dacă pornim de la premisa că autorii sondajului au extras totalurile, bazându-se strict pe principiile sociologice, atunci putem conchide că schimbări majore în ceea ce priveşte configuraţia parlamentului după alegerile din 2009 nu vor avea loc. Comuniştii vor avea în continuare o majoritate cu 47% din voturi, Alianţa Moldova Noastră – va avea 11%, Partidul Popular Creştin Democrat, condus de Iurie Roşca, nu va mai trece pragul electoral – iar segmentul de electorat al acestei formaţiuni politice (prezente în toate parlamentele de până acum) va fi absorbit de PL şi de Partidul Liberal-Democrat care, potrivit sondajului ar acumula 10% şi, respectiv, 9% din voturi.

Mulţi indecişi, mulţi nostalgici
La limita pragului de accedere în Parlament, care este de 6%, se află PD cu 5,9%, PPCD cu 4,9% şi PSD cu 4,6%. Dacă adunăm procentajul obţinut de toate aceste şi alte partide de orientare democratică reiese că împreună ar obţine chiar mai mult de 47% din voturile alegătorilor deja decişi pentru cine vor opta la primăvară. Adică, proporţia dintre votanţii comunişti şi cei democraţi este aproape identică. Dar situaţia se poate schimba radical în ajunul alegerilor, deoarece la această etapă 50% din cei chestionaţi s-au declarat indecişi. Situaţia este de-a dreptul îngrijorătoare în ceea ce priveşte încrederea populaţiei în liderii politici. 57% din respondenţi au spus că majoritatea politicienilor moldoveni sunt corupţi. Totuşi, comunistul Vladimir Voronin se menţine pe prima poziţie în topul celor mai populari lideri politici cu 41% şi este urmat de un alt comunist, preşedintele Parlamentului, Marian Lupu cu 40%. Primarul liberal de Chişinău, Dorin Chirtoacă se află pe poziţia a treia cu 35% - în creştere cu 6% comparativ cu rezultatele sondajului precedent. În ceea ce priveşte liderii politici externi simpatizaţi de moldoveni, cel mai popular este premierul rus, Vladimir Putin, urmat de preşedintele rus, Dmitri Medvedev, iar pe poziţia a treia este preşedintele României, Traian Băsescu.

Manipulaţi de interesele Rusiei
Experţii de politică externă sunt de părere că această percepţie are la bază faptul că spaţiul informaţional moldovenesc este dominat de presa rusă, iar oamenii, care îşi doresc o viaţă mai bună, nu conştientizează că există incompatibilităţi majore la nivel de standarde atunci când vine vorba despre apropierea de Rusia sau de UE. Alte date relevante evidenţiate de sondaj arată că peste 55% la sută dintre moldoveni se pronunţă împotriva aderării ţării la NATO şi doar 18 la sută agrează această idee. În schimb, susţinării dezideratului de aderare a Moldovei la UE a crescut spectaculos – până la 71%. Acelaşi sondaj mai relevă că 81 la sută din populaţia adultă din Republica Moldova nu se simte în siguranţă, iar peste 50 la sută din cetăţeni nu se simt protejaţi de nici una dintre instituţiile menite să asigure ordinea publică. Autorii cercetării explică această lipsă de încredere prin gradul înalt al corupţiei: 65 la sută din intervievaţi au afirmat că nu-şi pot conduce afacerile fără a fi nevoiţi să plătească mită funcţionarilor de stat. Barometrul de opinie publică a apărut aproape simultan cu un studiu elaborat de Ministerul moldovean al Economiei potrivit căruia fiecare al patrulea moldovean trăieşte sub pragul sărăciei absolute sau extreme, iar peste 100.000 de locuitori îndură foame.




Raport dur
Comisia de la Veneţia şi OSCE au făcut public un raport în care critică dur guvernarea comunistă de la Chişinău pentru majorarea pragului electoral de la 4 la 6%, interzicerea blocurilor electorale şi limitarea participării la alegeri a cetăţenilor cu dublă cetăţenie. Comisia de la Veneţia şi OSCE recomandă autorităţilor de la Chişinău să elimine aceste restricţii din legislaţia electorală până la alegerile parlamentare din 2009.

×
Subiecte în articol: lumea