x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Moscova / Încă un proces împotriva lui Hodorkovski

Moscova / Încă un proces împotriva lui Hodorkovski

03 Mar 2009   •   00:00

Noul proces al fostului magnat rus al petrolului, Mihail Hodorkovski, condamnat deja în 2005 la opt ani de închisoare şi care riscă încă 20 de ani pentru deturnare de fonduri la scară largă, a început marţi la Moscova, relatează AFP, citată de Mediafax.



"Audierile sunt deschise", a declarat preşedintele tribunalului, Viktor Danilkin, citat de agenţiile ruse. Această audiere preliminară va analiza în special chestiuni de procedură. Fostul preşedinte al companiei Iukos împreună cu asociatul său, Platon Lebedev, au compărut în faţa tribunalului pentru deturnare şi operaţiuni financiare ilegale în valoare de 900 de miliarde de ruble (echivalentul a 25 de miliarde de dolari) între 1998 şi 2003. Cei doi au fost protejaţi de un geam blindat, care a înlocuit în acest caz boxa cu gratii a acuzaţilor. La sosirea cu vehiculul blindat la tribunal, Hodorkovski, în vârstă de 45 de ani, a strigat "ruşine", potrivit agenţiilor ruse. Procesul său anterior a fost perceput ca orchestrat de anturajul lui Vladimir Putin, pe atunci preşedinte, pentru ca statul să preia din nou controlul asupra activelor petroliere şi a inhiba ambiţiile oligarhului rus.

Noul proces are loc la un an de la alegerea la Kremlin a lui Dmitri Medvedev, care oferă o mai mare independenţă justiţiei, dar ale cărui intenţii sunt încă necunoscute în acest caz. Hodorkovski, care pare să spere într-o nouă abordare politică, a salutat luni "schimbările pozitive în cadrul instituţiilor" ruse şi a dat asigurări că noul său proces va fi un "spectacol nu lipsit de interes". La instalarea lui Medvedev la preşedinţie, în mai 2008, avocatul lui Hodorkovski, aprecia că "timpurile s-au schimbat". Dar speranţa într-o eliberare anticipată a acestuia, care a executat deja mai mult de jumătate din sentinţă, a rămas neconcretizată. Fostul oligarh este în continaure lipsit de popularitate, numeroşi concetăţeni reproşându-i că s-a îmbogăţit ilegal din privatizările controversate din anii '90.

Fostul oligarh şi asociatul său, care îşi execută sentinţele în Siberia, au fost transferaţi la Moscova la 24 februarie în vederea noului proces, considerat însă de Consiliul Europei la fel de inechitabil ca şi primul. Nu există "absolut nici un motiv pentru a spera" că noul proces al fostului magnat al petrolului va fi mai echitabil decât primul, a apreciat observatoarea mandatată de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Sabine Leutheusser-Schnarrenberger a declarat prin telefon pentru postul german de radio Bayerischer Rundfunk, că "din nefericire nu există absolut nici un motiv pentru a spera în vreo îmbunătăţire" faţă de primul proces în cadrul căruia Hodorkovski a fost condamnat la opt ani de închisoare. În opinia lui Leutheusser-Schnarrenberger, fost ministru al Justiţiei germane între 1992 şi 1996, "faptul că există un al doilea proces împotriva lui Hodorkovski şi a lui Lebedev, arată că intenţia este de a face tot posibilul pentru ca acesta să nu iasă din închisoare". În timpul procesului din 2005, "au existat numeroase vicii de procedură (...), intervenţiile şi presiunile puterii asupra acestui proces fiind evidente", a precizat aceasta.

×
Subiecte în articol: lumea proces hodorkovski