x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Moscova/ Poliţia face raiduri asupra firmelor cu capital englez

Moscova/ Poliţia face raiduri asupra firmelor cu capital englez

de Corina Andriuta    |    20 Mar 2008   •   00:00
Moscova/ Poliţia face raiduri asupra firmelor cu capital englez
Sediile din Moscova ale grupului britanic British Petroleum şi cel al companiei cu capital mixt TNK-BP au au fost ţinta unor raiduri ale poliţiei, aceştia chestionând managerii, într-o investigaţie bazată pe speculaţii potrivit cărora Kremlinul urmăreşte să devină partener al BP, arată rb.ru.

INTIMIDARE. TNK-BP este subiectul unei îndelungate speculaţii care circulă pe piaţă, potrivit căreia guvernul de la Kremlin doreşte ca una din propriile companii, cum ar fi Gazprom, să achiziţioneze participaţiile miliardarilor ruşi din companie, devenind astfel partener al British Petroleum. Raidul vine pe fondul unor relaţii tensionate între Moscova şi Londra, ca urmare a refuzului repetat al Rusiei de a extrăda un fost agent KGB suspectat de asasinarea unui critic al guvernului de la Kremlin. Dmitri Medvedev, încă preşedinte al Gazprom, a câştigat alegerile prezidenţiale din Rusia luna aceasta, făcând promisiunea că va urma politica mentorului său, Vladimir Putin, arhitectul renaţionalizării industriei petroliere de anul trecut. Angajaţii TNK-BP, numărul trei în industria petrolieră din Rusia, au fost reţinuţi în sediul companiei din strada Arbat, centrul Moscovei, după sosirea forţelor de ordine. Un birou al BP din strada Novy Arbat, ce se ocupă de tranzacţiile petroliere şi alte operaţiuni, a fost de asemenea supus unui raid al poliţiei. "Poliţia strânge informaţii şi îşi pune semne de întrebare legate de preşedintele ţării", a declarat o sursă din BP. Acţionarii ruşi din TNK-BP au negat în repetate rânduri o posibilă vânzare a participaţiei de 50% pe care o deţin.

TIPARE CUNOSCUTE. Anchetele şi confiscările de documente au devenit un lucru comun în timpul campaniei împotriva companiei YUKOS, ce a fost falimentată în urma unei amenzi de mai multe miliarde de dolari. Ministerul rus de interne a făcut declaraţii dure pe măsură ce anchetele au continuat, în timp ce TNK-BP a refuzat să facă comentarii. Purtătorul de cuvânt al comitetului de investigaţii din ministerul de interne, Irina Dudukina, a declarat că documentele au fost confiscate din TNK-BP ca parte a unei anchete legate de fosta companie petrolieră Sidanco. Aceasta este o companie petrolieră de mici dimensiuni, şi s-a numărat printre activele combinate în 2003 de către investitorii ruşi şi BP pentru a forma TNK-BP. Înainte de 2003, Sidanco era principalul acţionar al gigantului câmp petrolier Kovikta East Siberian. TNK-BP şi Gazprom poartă negocieri cu privire la viitorul Kovikta. În februarie, poliţia rusă a efectuat un raid la sediul companiei Slavneft, pe care TNK-BP o deţine împreună cu Gazprom.

×
Subiecte în articol: magazin tnk-bp