Nicolas Sarkozy, preşedintele în exerciţiu al Uniunii Europene, se va întâlni la 6 decembrie, în Gdansk (Polonia), cu şefii guvernelor din nouă ţări est-europene, inclusiv cu premierul României, pentru a discuta pachetul european al energiei şi climatului, relatează AFP.
"Sunt foarte fericit să îl primesc pe preşedintele Sarkozy la 6 decembrie la Gdansk. Va fi o ocazie de organizare a unei întâlniri, în cursul unei dejun de lucru, cu toate statele care, împreună cu noi, caută o altă soluţie energetică", a declarat premierul Poloniei, Donald Tusk, după întâlnirea cu Nicolas Sarkozy la Palatul Elysée.
"Încă lucrăm pentru a putea prezenta la 6 decembrie un proiect care să satisfacă dorinţa celor care se simţeau ameninţaţi de proiectul aflat în prezent în dezbatere", a adăugat Tusk.
Nicolas Sarkozy i-a confirmat premierului polonez că va participa la reuniune, cu ocazia celebrărilor organizate la 6 decembrie la Gdansk pentru a marca 25 de ani de la decernarea Premiului Nobel lui Lech Walesa.
În afară de preşedintele în exerciţiu al UE şi de Donald Tusk, vor fi prezenţi şefii guvernelor din Bulgaria, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Cehia, România şi Slovenia, a precizat Tusk.
Statele est-europene sunt reticente să adopte ambiţiosul program propus de Comisia Europeană pentru combaterea încălzirii climatice, care prevede reducerea cu 20 la sută a emisiilor de carbon până în 2020.
Polonia a ameninţat chiar că va bloca planul, ce urmează să fie aprobat de liderii UE în cursul Consiliului European din 11 - 12 decembrie.
Ţările din Europa de Est, care se alimentează cu electricitate în principal din termocentrale, se opun măsurilor propuse de Bruxelles, subliniind că ar putea fi afectată creşterea economică.
După întâlnirea cu Nicolas Sarkozy, Donald Tusk a anunţat progrese în această problemă. "Va fi nevoie de discuţii suplimentare cu Preşedinţia UE, cu CE, dar punctele de vedere sunt apropiate. Astăzi suntem mai apropiaţi de succes, adică de adoptarea în decembrie a unui pachet energie-climă", a continuat Donald Tusk.
Preşedinţia franceză a UE s-a arătat mai rezervată: "Avem acum baze comune de lucru. Toţi doresc să lucreze în spiritul compromisului".
Mediafax
Citește pe Antena3.ro